"Nina Janković je nova Beba Lončar"


Moja generacija je odrastala uz traume građanskog rata, bombardovanje, opštu opstrukciju života, propadanje države i za nas je slatki beg od realnosti šezdesetih godina prošlog veka tek daleki san, rekao je Tanjugu reditelj Aleksandar Nikolić, koji ovih dana postavlja predstavu "Ljubav i moda", čija je premijera na sceni Madlenijanuma zakazana za 27. april.

Novinari Tanjuga zatekli su Aleksandra Nikolića usred probe u Madlenijanumu kako sa glumcima osvaja scenski prostor. Priznati reditelj je svestan toga da su mnoge generacije odrastale uz legendu o filmu "Ljubav i moda" Ljubomira Radičevića u kojem je Beba Lončar na velikom platnu oživela "dolce vita" esetetiku prvi put u socijalističkom društvu kakva je bila ondašnja SFRJ. 

ljubav-i-moda-vest

"Taj film je bio revolucionaran u svoje vreme. Za moju generaciju, koja 50 godina kasnije pokušava da stvori pozorišnu predstavu, taj film predstavlja slatki eskapizam. Ostvarenje 'Ljubav i moda' je snimljeno 1960. godine i moja generacija želi da oseti to vreme poleta i bezbrižnosti. Mi nikada nismo živeli nešto slično. Imamo samo nadu da ćemo nekada ući u priliku da živimo kao protagonisti filma 'Ljubav i moda'", kazao je Nikolić. 

U jednom momentu estetika filma "Ljubav i moda" bila je željeni okvir života u Jugoslaviji, a Beba Lončar aposlutna modna ikona. Nikolić kaže da nema načina da se sadašnjost potpuno ignoriše u nastajanju predstave. 

"Mi radimo sada, u ovom momentu, za publiku koja sa nama deli svakodnevicu. To je pozorište i ono postoji samo dok su glumci na sceni pred publikom. Film će postojati zauvek baš tako kako je zamišljen. Nemam ambiciju da se bavim mitom koji je vezan za Bebu Lončar kada je glavna glumica u našoj predstavi zanosna Nina Janković. Za mene Nina je Beba Lončar našeg vremena. Kao što je Beba Lončar bila simbol željene estetike tog vremena, siguran sam da Nina Janković prati duh sadašnjice", kazao je Nikolić. 

U prvom planu predstave su, kako i sam naslov kaže, "Ljubav i moda". Reditelj komada naglašava da postoje i druge tačke i nivoi predstave koji će se baviti današnjim vremenom. 

"Nepotizam, senke koje prate uspeh fantastičnih kompanija. U momentu kada je sniman film postojao je veliki optimizam u društvu i tada niko nije znao šta će se desiti u budućnosti sa tim modnim kompanijama posle 40 godina. Mi smo svedoci šta se dogodilo i na neki način danas zapažamo šta su bile klice propasti jugoslovenskog sna. Danas je nepotizam procvetao toliko da je pojeo sve", rekao je Nikolić. 

Prepoznatljive numere koje su otpevane u filmu i vrlo brzo postale šlageri koji su prepoznatljivi sve do danas biće izvedene i u predstavi. Nikolić ističe da će muzika biti veoma važan segment predstave. 

"Publika će imati prilke da čuje sa scene pesmu 'Devojko mala' koju je u filmu pevao pokojni Vlastimir Đuza Stojiljković. Većina numera iz filma biće oživljena na sceni Madlenianuma jer je to važan deo te epohe", kazao je Nikolić.

Izvor: b92.net Foto: TanjugPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste