Nova sezona u novosadskom Pozorištu mladih u znaku 85 - godišnjice od osnivanja

Pozorište mladih
11. Sep 2017.

Premijerom predstave “Tre sorele” Stevana Koprivice, u režiji Miloša Jagodića, Pozorište mladih u petak 15. septembra zvanično otvara novu sezonu, u kojoj puni 85 godina od osnivanja.

tre-sorele-vest

"Cela ova sezona je u znaku 85 - godišnjice od osnivanja Pozorišta mladih. Odlučili smo da taj jubilej ne obeležavamo samo jednom predstavom, nego da svaka premijera u ovoj sezoni budi deo proslave. Predstava "Tre sorele" trebalo je da premijerno bude izvedena u junu, ali smo, zbog jubileja, odlučili da sa njom otvorimo sezonu 2017/18 - rekla je za dnevnik.rs direktorka Pozorišta mladih Emilija Mrdaković, najavljujući novu sezonu. Naredna nova predstava koju će raditi u ovom pozorištu je lutkarska (marionetska) “Mala Vila”, čije će probe početi polovinom oktobra. Ovo je veoma značajna predstava za naš repertoar, jer je Pozorište mladih zapravo osnovano kao lutkarsko. „Mala Vila" je autorski projekat Slavča Malenova, koji je dramaturg i reditelj. Priča govori o čistoj i pravoj ljubavi. Mala Vila nije samo devojčica, već je od jačine osećanja prema voljenoj osobi velika ili mala, zavisno od toga kolika je ljubav", ukazuje Emilija Mrdaković, dodajući da je predstava namenjena deci uzrasta od pet godina, pa naviše. 

Sledeći novi naslov u repertoaru Pozorišta mladih je deo lektire za srednju školu - čuveni Puškinov "Evgenije Onjegin", koji će režirati Boris Liješević, po dramatizaciji Fedora Šilija.

U ovoj sezoni radiće se i autorski projekat Petra Kusa, pod nazivom „Život stvari", koji predstavlja muzičko - lutkarsku bajku “ Uspavanka”, a problematizuje odnos dece prema stvarima, budući da ona “danas žive u prostoru, koji je preopterećen predmetima, koji se serijski proizvode i nestaju...” O tome govori ovaj projekat Petera Kusa, kompozitora, reditelja, dizajnera muzičkih instrumenata i pedagoga iz Ljubljane (Slovenija), koji u svojim projektima “istražuje polje u kojem se susreću muzika i pozorišni prostor”. 

“Don Kihot” je komedija o istini, dramska predstava po istoimenom romanu Migela de Servantesa, koju će u Pozorištu mladih u ovoj sezoni režirati Slobodan Skerlić, a autorka dramatizacije biće Milena Depolo. Smatrajući da je viteštvo danas upravo ono što nam nedostaje, autori s ovom predstavom žele da publiku podstaknu na viteštvo i potragu za idealima u životu, ljubavi, umetnosti, pravdi...

Lutkarsku predstavu za odrasle “Pustinjak i Šestoprsti”, po motivima romana Viktora Pelevina, režiraće Dmitrij Vihreckij, gost iz Rusije. Glavni likovi su dva pileta po imenu Pustinjak i Šestoprsti, koja se uzgajaju za klanje na živinskoj farmi, na kojoj se ispostavlja da “zajednica pilića ima veoma složenu hijerarhijsku strukturu” i da zavisi od blizine korita i hranilice.

Pozorištu mladih je, inače, upućen poziv za partnersku saradnju na međunarodnom projektu Kreativna Evropa EU fonda, u kojem francusko udruženje "Compagnie l'instant même" izražava želju da ovaj naš teatar bude partner, uz Akademiju umetnosti iz Novog Sada, u radu na multijezičnoj predstavi “Građanin plemić”. Ova predstava bi trebalo da “spoji elemente Molijerovog sveta i savremenih tekovina”, a uključuje  “pevanje, igru i ekstravagantne kostime”, takođe i korišćenje svih “raspoloživih jezika i dijalekata u trupi raspoloživih glumaca”, u cilju što komičnijeg i zabavnijeg aspekta komada.

Izvor: dnevnik.rs, Foto: Facebook stranica Pozorišta mladihPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste