Nova sezona u Srpskom narodnom pozorištu


Kao što smo već najavili, 157. sezona Srpskog narodnog pozorišta, biće otvorena obnovom čuvenog baleta “Žizela” Adolfa Adama, u subotu 23. septembra na sceni "Jovan Đorđević", s početkom u 19 časova. 

Balet “Žizela” se još može pogledati 28. septembra, a u ovom prvom mesecu nove sezone SNP-a na repertoaru su još i opera “Kavalerija rustikana”, scenska kantata “Karmina burana” i dramske predstave “Na Drini ćuprija” i “Gospođa ministarka”.

snp-vest

Za oktobar mesec su planirane dve dramske premijere.

Predstava "Fortinbras se napio" Januša Glovackog, u režiji Nikole Zavišića bi trebalo da ima svoju premijeru već početkom oktobra, a rađena je u koprodukciji SNP-a i Centra za vizuelnu kulturu, Novi Sad. Glumačku ekipu čine: Marko Savić, Nenad Pećinar, Igor Pavlović, Dušan Jakišić, Milan Kovačević i Alisa Lacko.

Druga nova dramska predstava “Anikina vremena” radi se po motivima istoimene pripovetke Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Ane Đorđević, a publika će moći da je prvi put pogleda krajem oktobra. U predstavi igraju: Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Matejić, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić. Predstava je rađena u koprodukciji SNP-a i BEO ART-a.

U toku su i pripreme za mjuzikl "Vojvođanska rapsodija", po motivima drame "Selo Sakule, a u Banatu" Zorana Petrovića. Reditelj je Vladimir Lazić, dramaturšku adaptaciju uradili su Željko Mijanović i Vladimir Lazić, a kompoziror je Gabor Lenđel. Ova predstava je zajednički projekat sve tri umetničke jedinice SNP-a, Drame, Opere i Baleta, tako da će u predstavi učestvovati glumci, baletski igrači, operski pevači i članovi Orkestra SNP-a. Premijera je planirana za početak novembra.

Srpsko narodno pozorište najavilo je i gostovanje u Bratislavi sa predstavom "Dan kada smo se sreli", 27. i 28. oktobra u Slovačkom pozorištu za igru. Pozorište iz Bratislave će uzvratiti gostovanje predstavom "Karmen" 14. oktobra u SNP-u. Razmena ovih predstava je rezultat dogovora o uzajamnim gostovanjima između SNP-a i Slovačkog pozorišta za igru.

Planirano je i učešće scenske kantate "Karmina burana" na 15. Međunarodnom festivalu „Elena Todorini“ u Krajovi (Rumunija) 9. novembra. Ovaj festival posvećen je čuvenom rumunskom mecosopranu 19. veka, Eleni Todorini, koja je rođena u Krajovi, i predstavlja izuzetno važan kulturni događaj.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste