Novi selektor i novi koncept "Joakim Interfesta"


Uz materijalnu i logističku podršku Kragujevca i Ministarstva kulture, "Joakim Interfest" bi trebalo za dve godine da se svrsta među tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji. Na konferenciji za medije u Skupštini Grada Kragujevca predstavljen je Slobodan Savić, novi selektor i umetnički direktor "Joakim Interfesta", međunarodnog pozorišnog festivala koji će u oktobru ove godine prikazati svoje 14. izdanje.

Predstavljanju novog selektora i novog koncepta "Joakim Interfesta" prisustvovali su mr Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, i Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, koji su dali bezrezervnu podršku Savićevoj zamisli.

Predstavljanje novog selektora i novog koncepta "Joakim Interfesta"

Više od 130 predstava

Međunarodni pozorišni festival "Joakim Interfest" održava se u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru od 2006. godine. Za proteklih 13 godina na njemu je izvedeno preko 130 predstava u kojima je učestvovalo oko 800 umetnika iz tridesetak zemalja.

Bez mnogo okolišanja, selektor je izneo novi koncept Festivala za naredne dve godine.

"Moja je namera da unesem korenite promene, pre svega u izboru predstava, jer na tom polju Festival treba podići na mnogo viši nivo. To podrazumeva selekciju bez mnogo kompromisa, dovođenje predstava koje su, na planu estetike, poetike i tematike, u tesnoj vezi sa savremenim umetničkim, pozorišnim i izvođačkim praksama", rekao je Savić.

Prema Savićevoj zamisli, Festival se okreće međunarodnom karakteru, i neće više biti nasumična "revija beogradskih i drugih predstava".

"To ne znači da na njemu neće biti predstava iz Srbije, biće jedna, najviše dve", dodaje novi selektor.

Prema njegovom mišljenu, da bi "Joakim Interfest" postao relevantan domaći i međunarodni pozorišni događaj neophodne su korenite promene ne samo u konceptu i selekciji, nego na svim poljima.

Savić je najavio i reviziju nagrada, novi total-dizajn, od kataloga, do aktivnog pristupa medijima, sponzorima, budućim donatorima i prijateljima Festivala.

U novoj koncepciji "Joakim Interfest" bi trebalo da prikaže predstave za koje će biti zainteresovana i takozvana obična, ali i stručna publika, u Kragujevcu i šire.

"Pozorište, pre svega, postoji zbog publike. Nastojaću, što je vrlo teško ali i izazovno, da pomirim kasu i estetiku", najavljuje Savić.

Dodaje da bi značajan deo Festivala trebalo da čine i predstave naših autora koji rade u inostranstvu, kako bi njihov rad bio vidljiviji u Srbiji.

"Za početak, na 14. ‘Joakim Interfestu' usredsredićemo se na region, ali ne samo na zemlje bivše Jugoslavije već i na Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Italiju. U kontaktima sam sa pozorištima iz Sankt Peterburga, Berlina, Izraela... Otom potom", naveo je Savić.

Kako kaže, već sada se razmišlja i o jubilarnom, 15. festivalu.

"To je praksa odgovornog rada i planiranja u Evropi, a biće i kod nas. Moja je namera da do oktobra 2020, bez ikakve pretencioznosti, ovaj festival pozicioniramo među tri najvažnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji", najavljuje novi selektor.

Svestan je, kaže, da bez odgovarajuće, stabilne finansijske potpore nije moguće napraviti ozbiljan pozorišni festival.

"Moralnu podršku već imam, ostaje pitanje novca. Konkretno, ‘Joakim Interfest‘ predstojeće jeseni nije moguće organizovati bez, minimum, osam miliona dinara. Dobio sam uveravanja od gospodina Bjeletića da će Kragujevac podržati ovakvu umetničku i finansijsku koncepciju festivala. Kragujevac to može jer je privredno središte Centralne Srbije, univerzitetski i kulturni centar. Grad takvih kapaciteta može i treba da podrži ovakav festival, a on će to vratiti građanima na mnoge, nematerijalne načine", kaže Savić.

Ističe da misija festivala nije da bude "veseli cirkus koji će protutnjati gradom sedmicu dana".

"Festival treba da pokaže publici šta su to savremene pozorišne prakse, šta je to što se događa u savremenom pozorištu na planu glumačke igre, režije, estetike, poetike... Misija festivala je da edukuje i privuče publiku, a to je moguće samo dobrim, kvalitetnim predstavama", navodi Savić.

U ostvarivanju tog cilja neophodna je i veća podrška resornog ministarstva i drugih subjekata.

"Očekujem da sa novom koncepcijom Ministarstvo kulture izdašnije i odlučnije materijalno podrži Festival, a to očekuje i grad Kragujevac. Predstave koje će biti prikazane na narednom 'Joakim Interfestu' će potvrditi da ne govorimo napamet. Ovo je grad 'Fijata', 'Simensa' i mnogih drugih jakih preduzeća. Oni, takođe, treba aktivnije da budu uključeni u Festival", zaključio je Savić, ilustrujući to primerom da najmanje trećina budžeta "Bitefa" potiče od sponzora i donatora.

Novi selektor "Joakim Interfesta" Slobodan Savić ugledni je pozorišni kritičar, novinar, urednik u Kulturno-umetničkom programu Radio-televizije Srbije, pokretač i autor kultnog serijala "Čitanje pozorišta". Selektor, moderator okruglih stolova kritike, predsednik i član žirija na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima.

Izvor & Foto: RTSPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste