Obeležen dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta


Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo je dan pozorišta uz dodelu Godišnjih nagrada. Pre svečane dodele nagrada, direktorka Tamara Vučković Manojlović govorila je o prethodnoj godini. Ovo pozorište je u prethodnoj sezoni imalo pet premijera predstava: „Kralj Betajnove”, „Zašto je poludeo gospodin R”, „Vrat od Stakla”, „Ujka Vanja” i „Natan Mudri”. U protekloj godini pozorište je postalo  bogatije za tri nova člana, gostovalo je na brojnim festivalima i ugostilo mnoge pozorišne predstave iz regiona. Takođe, direktorka je istakla plan koji ima za cilj da krajem 2019. ili početkom 2020. godine krenu radovi na rekonstrukciji Teatra Bojan Stupica.

Jugoslovensko dramsko pozorište Godišnju nagradu za dramu „Vrat od stakla” je dodelilo Biljani Srbljanović. Za istu predstavu, Godišnja nagrada za režiju pripala je Jagošu Markoviću. Takođe, nagrada za režiju je dodeljena Bobi Jelčiću za predstavu „Zašto je poludeo gospodin R?”.

Četiri Godišnje nagrade za predstavu „Vrat od stakla” pripale su glumicama Jelisaveti Sablić za ulogu Bogdanke, Vesni Trivalić za ulogu Svetlane, Aniti Mančić za ulogu Nadežde i glumcu Draganu Mićanoviću za ulogu Ljube.

Nenadu Jezdiću su dodeljene dve nagrade za uloge u predstavama „Kralj Betajnove” Ivana Cankara i „Ujka Vanja” A. P. Čehova.

Godišnje nagrade dobili su Boris Isaković za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R? ”, Bogdan Diklić za ulogu Aleksandra Vladimiroviča Serebrjakova i Branislav Lečić za ulogu Ivana Petroviča Vojnickog u predstavi „Ujka Vanja”.

Nagrađen je Mirko Ilić za plakate svih predstava koje su stvorene u prethodnoj sezoni, kao i Anja Đorđević za kompoziciju i poseban umetnički doprinos u predstavi „Kralj Betajnove”.

Kolektivnu Godišnju nagradu Jugoslovensko dramsko pozorište je dodelilo autorskom timu i glumačkom ansamblu, stvaraocima predstave „Natan Mudri”, a Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević” pripala je Marku Janketiću za ulogu Vlajka Mujića u predstavi „Vrat od stakla”.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je i nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće, šefu službe dekoratera Dušku Uzelcu, dekorateru Dejanu Ranisavljeviću, tehničaru maske Milici Mandoparić i nabavljaču Božidaru Furtuli.

Žiri u sastavu Nataša Ninković, Radovan Vujović i Miloš Krečković doneo je odluku da se nagrada „Branka i Mlađa Veselinović” Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 2018. godini dodeli Nenadu Jezdiću, za ulogu Jožefa Kantora u predstavi „Kralj Betajnove” Ivana Cankara, u režiji Milana Neškovića.

Za naš portal o značaju nagrade koju je dobio kolektiv predstave „Natan Mudri” govorila je Milica Gojković: „Nagrada je značajna, jer je ova predstava za nas bila zahtevna, ali u osnovi svega je bio timski rad. Unutar tog dramskog teksta bavili smo se najrazličitijim žanrovima, što nije lako. Na jedan drugačiji način smo upotrebljavali svoje telo, cela predstava je rađena kroz pokrete. Sve to je iziskivalo puno energije, jer kad ste u grupi, a treba da funkcionišete doslovno kao jedno, uvek je teže. Mislim da smo uspeli da napravimo dobru i zanimljivu predstavu i zbog toga mi je drago što je nagrađena.”

U narednoj godini Jugoslovensko dramsko pozorište očekuju mnoga gostovanja i festivali, tako će određene predstave nastaviti svoja putovanja ka Glazgovu, Tel Avivu, Frankfurtu, Pekingu, Sarajevu, Mostaru, Zagrebu, Ljubljani, itd.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste