Obeležen Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta i 75 godina postojanja


Jugoslovensko dramsko pozorište danas je obeležilo 75 godina postojanja i dodelilo godišnje nagrade za predstave koje su premijerno odgirane u prethodnoj godini. Pozorište je otvoreno 1948. godine predstavom „Kralj Betajnove” u režiji Bojana Stupice. 

Direktorka pozorišta, Tamara Vučković Manojlović, otkrila je da će tokom naredne godine početi projektovanje i izgradnja Teatra „Bojan Stupica”, koji je zatvoren 2015. godine iz bezbednosnih razloga. Povodom 75. rođendana Aleksandar Milosavljević je priredio monografiju pod nazivom „Teatar sa imenom i prezimenom”.

„Radeći ovu monografiju shvatio sam ono što su shvatili Bojan Stupica i njegovi saradnici, vrlo brzo posle otvaranja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da se taj repertoarski tok sa četiri stuba, a to su dramska klasika, domaća i inostrana, savremeni tekst, domaći i inostrani, može održati ako postoji još jedna scena. Scena koja će biti neka vrsta laboratorije, koja će poslužiti za istraživanje novih tekstova. Da taj teatar postane prostor za uigravanje mladih glumaca.”

Naglasio je, takođe, da je taj teatar bio jedno polje istraživanja i da su se na njegovoj sceni igrali komadi mladih pisaca, da su na njoj stvarali mladi reditelji, a često igrane diplomske predstave. 

U prethodnoj godini odigrane su premijere predstava „Čudo u Šarganu”, „Edip”, „Tit Andronik”, „Vatre”, „Razvojni put Bore šnajdera”, „Dr Auslender,” i predstava „Audijencija” koja se igra na Studiju JDP od novembra meseca. 

Godišnju nagradu za režiju dobili su Vito Taufer za predstavu „Edip”, Egon Savin za predstavu „Razvojni put Bore šnajdera” i Jagoš Marković za predstavu „Čudo u Šarganu”. 

Za ulogu Ikonije, Godišnju nagradu dobila je Anita Mančić, kao i Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi „Čudo u Šarganu”. Za ulogu Edipa nagrađen je Milan Marić, Nataša Ninković za ulogu Jokaste i Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi „Edip”. Nenad Jezdić je dobitnik nagrade za dve uloge u predstavama „Razvojni put Bore šnajdera” i „Čudo u Šarganu”. Jovana Belović je nagrađena za ulogu Lavinije u predstavi „Tit Andronik”. 

Godišnju nagradu dobile su Sloboda Mićalović za ulogu Ona, Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi „Vatre”, koja je nastala u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra iz Barselone. 

Ireni Popović Dragović pripala je nagrada za muziku koju je stvarala u predstavi „Tit Andronik”, u režiji Andraša Urbana. Nagrada za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera” dodeljena je Lani Cvijanović.

Za izuzetno glumačko stvaralaštvo i predanost u razmeni emocija i energije nagrađen je glumački ansambl predstave „Razvojni put Bore šnajdera”. 

Za dizajn svetla nagrađeni su Siniša Čupić i Jovan Stanković, a nagradu za scensku masku dobila je Gordana Jadžić. 

Dobitnik nagrade „Nebojša Glogovac”, za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca dodeljena je Joakimu Tasiću za ulogu Glasnika iz dvora u predstavi „Edip” i Saturnina u predstavi „Tit Andronik”. Povodom ove nagrade Joakim se prisetio jedne anegdote kad se prvi put susreo sa Nebojšom Glogovcem i izjavio:

„Meni je drago što se menjam u ovom pozorištu, što radim te neke male glumačke metamorfoze, a Glogi, dopustiću sebi da ga tako zovem, evo ovde baš u foajeu gleda nas iz predstave „Metamorfoze” i nekako mudro i nasmejano žmiri nad svima nama koji nosimo s ponosom ovu nagradu.”

Nagrade „Dr Branivoj Đorđević” za lepotu govora i „Branka i Mlađa Veselinović” iz Fondacije Jugoslovenskog dramskog pozorišta za najbolje glumačko ostvaranje na sceni pomenutog pozorišta dodeljene su Milanu Mariću za ulogu Edipa u predstavi „Edip”. 

Direktorka je za kraj naglasila da će od sutra, 4. aprila, publika imati priliku da čita E-magazin pozorišta na njihovom sajtu, kao i da se u maju obeležava 20 godina od otvaranja postojeće zgrade pozorišta.

Foto: Jakov Simović

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste