Obeležen dan SNP-a


U četvrtak, 28. marta 2019. godine, Srpsko narodno pozorište proslavilo je svoju 158. sezonu. Program svečanosti počeo je polaganjem cveća na spomenike Jovanu Steriji Popoviću, Marini Olenjinoj i Peri Dobrinoviću, kod biste Drage Spasić i na grob Stefana Stefanovića. Tačno u podne, na sceni „Jovan Dobrinović“, prikazana je projekcija filma snimljenog u okviru projekta „Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada“, nakon čega je usledila svečana beseda dr Zorana Đerića, upravnika pozorišta, tokom koje se osvrnuo na neka od značajnijih postignuća u prethodnoj godini.

Dodeljena su tri zlatne medalje „Jovan Đorđević“, najviše priznanje Srpskog narodnog pozorišta, dr Zoranu T. Jovanoviću, dramaturgu i nekadašnjem upravniku, glumcu Radoju Čupiću i Željki Milanović, prvoj ženi dirigentu u Srbiji, i dve srebrne. Jedna je pripala Narodnom pozorištu Priština sa sedištem u Gračanici, koje se lavovski bori za opstanak, na čelu sa direktorom Predragom Radonjićem, koji je i preuzeo nagradu, a druga Stanoju Žeravici, pomoćniku rukovodioca Službe scenske tehnike i opreme. Potom je usledio niz godišnjih nagrada i pohvala, među kojima su bili i Nenad Pećinar, Milica Grijičić, Strahinja Bojović, Igor Vuk Torbica, Samjuel Bišop, Dušan Vukašinović itd.

U umetničkom delu programa učestvovali su: glumice Marija Medenica i Sanja Mikitišin, Višnja Popov, mecosopran i Strahinja Đokić, klavir.

Program su vodili Sonja Damjanović i Nebojša Savić.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste