Obnovljeni „Art” 22 godine nakon premijere u Ateljeu 212


U petak 31. januara u Ateljeu 212 biće izvedena obnovljena predstava „Art”, 22 godine nakon svoje originalne premijere. U predstavi igra originalna postava: Svetozar  Cvetković, Tihomir Stanić i Branislav Zeremski, a režiju potpisuje Alisa Stojanović.

U Parizu, na sceni Komedi Teatra Šanzelize, 1994. godine dogodila se premijera komada „Art” francuske autorke Jasmine Reze. Odmah posle francuske premijere, Art je, u prevodu Kristofera Hemptona, premijerno izveden 1996. godine, na londonskom Vest Endu, gde je sa neverovatnim uspehom igran osam godina. Usledila je i jednako uspešna njujorška premijera i 600 igranja predstave. Negde između londonske i njujorške premijere, 4. oktobra 1997. godine izvedena je i naša premijera „Arta”u Ateljeu 212, u režiji Alise Stojanović.  

Glumci Ateljea 212 za uloge u predstavi Art naizmenično su nagrađivani na pozorišnim festivalima, na nekim i sva trojica. Branislav Zeremski je za ulogu Ivana dobio nagradu „Miloš Žutić”, za najbolje glumačko ostvarenje u 1998. godini. Scenograf predstave Darko  Nedeljković je zajedno sa svojim timom nagrađen na II Bijenalu scenskog dizajna, a predstava je proglašena najboljom predstavom u sezoni 1997/98. Izvedena je preko 200 puta, igrana je na mnogim pozorišnim festivalima i gostovala u Beču, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Ženevi, Torontu, Skoplju i mnogim drugim gradovima.

Tihomir Stanić se raduje obnavljanju ove predstave i vraćanju ulozi koja mu je, kako kaže, pomogla da pronađe sebe:

„U vreme premijere „Arta” započeli smo probe predstave „Bekstvo”, po tekstu M. A. Bulgakova. Poslednja rečenica koju tamo izgovara lik koji sam igrao glasi: ...a onda će početi da pada sneg i naše će tragove zamesti. „Art” završava tekstom koji sam u godinama dok predstavu nismo igrali ponavljao u raznim prilikama bezbroj puta: Iz belih oblaka veje sneg, ne vide se ni beli oblaci ni sneg ni studen ni beli blesak tla. Jedan usamljen čovek spušta se na skijama. Sneg veje, veje sve dok taj čovek ne iščezne postavši popuno nevidljiv. Moj prijatelj Serž, moj dugogodišnji prijatelj Serž kupio je jednu sliku. To je platno veliko metar šezdeset sa metar i dvadeset. Ono predstavlja jednog čoveka koji promiče nekim prostorom i iščezava. Tako ja osećam i vidim svoj život u pozorištu. I zato mi je „Art” toliko draga predstava. Voleo bih da sad, kad smo je obnovili, igramo dok nas ne zaveje sneg.”

Naredna igranja su zakazana za 1, 22, i 26. februar.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste