„Obraćanje naciji” Askanija Čelestinija premijerno u Ateljeu 212

Atelje 212
16. May 2023.

Predstava „Obraćanje naciji” Askanija Čelestinija u režiji Bojana Đorđeva biće premijerno izvedena 19. maja od 20 časova na sceni Mira Trailović Ateljea 212. 

„Obraćanje naciji” sastoji se iz kratkih monologa odabranih iz istoimene drame i zbirke „Hodam u koloni” Askanija Čelestinija. To su pričice iz svakodnevice koje korišćenjem basnolikih alegorija slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti – konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive ali i paralisane, depresivne i bezidejne. Svi klasni, rasni i politički problemi sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se jednostavnim „prirodnim zakonima“ ili primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate Sv. Mateja, Napoleona, Hitlera, Gramšija ili Svifta.

Nalazimo se u malom gradu punom izobličenja, simbolu zala i deformacija sveta oko nas sa svojim gradonačelnicima, pekarima, grobarima, trgovcima i glasačkim telom. Mala zemlja u kojoj korumpirani izmišljaju demokratiju smenjujući vlast sa mafijom i gde se svaka „drugost eliminiše pre nego što nas omete”, gde učiteljice postrojavaju decu u školi po etničkoj i nacionalnoj pripadnosti i fizičkom izgledu, na izborima se pobeđuje sa 110%, gde je jedini način na koji građanin može da podnese svoju stvarnost da misli na pištolj u džepu ili da okrene glavu od svega i pokuša da zaspi dok kap uporne vode sa plafona ne sruši celu zgradu.

Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji između „rentovanja”  na Tviteru i stendap komedije. Pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice – palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike. 

Dramaturškinja komada je Mina Milošević, za scenografiju i kostim su zaduženi Siniša Ilić i Maja Mirković, kompozitorka je Marija Balubdžić, a za scenski pokret zaslužan je Čarni Đerić. U predstavi igraju Gordan Kičić, Jovana Gavrilović, Gorica Popović, Katarina Žutić, Dejan Dedić, Ivan Mihailović, Ivan Jevtović, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković i Miona Marković. 

Pretpremijera je 18. maja, a reprizna izvođenja zakazana su za 22. i 25. maj. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste