Obrazloženje o izboru dobitnica za Nagradu ,,Petar Banićević” za 2018. godinu


Žiri u sastavu: Tanja Šljivar, v.d. direktorke Drame Narodnog pozorišta, Bojan Кrivokapić glumac i prošlogodišnji dobitnik nagrade i Slavko Milanović, dramaturg, većinom glasova doneo je odluku da se Nagrada ,,Petar Banićević” ( koja se dodeljuje glumcu ili glumici starosne dobi do 40 godina života, koji su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, te angažovani po osnovu ugovora o umetničkoj saradnji ili po nekom drugom honorarnom ugovoru u Narodnom pozorištu, za 2018. godinu) dodeli ravnopravno glumicama Suzani Lukić i Hani Selimović. Nagrada se sastoji od bronzanog reljefa sa profilom umetnika čije ime nosi i originalne plakete (umetnički rad Geroslava Zarića) i ne sadrži novčani deo.

Suzana Lukić je u repertoaru koji je ostvaren tokom kalendarske 2018. godine, ostvarila najveći broj uloga,  u kojima je pokazala širok dijapazon glumačkih sredstava i savremeni senzibilitet okrenut kolektivnoj glumačkoj igri, prvenstveno ulogom u predstavi Bolivud, a onda i ulogama  Danice u Ožalošćenoj porodici i  Adele u predstavi Dom Bernarde Albe.

Hana Selimović je svojim dramskim ulogama u prethodnih nekoliko sezona (Saša u predstavi Ivanov  i Anisja u Carstvu mraka, kao i u predstavi Carstvo nebesko), te iskazanim visokim stepenom profesionalizma u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu, pokazala da zaslužuje da postane i stalno zaposlena članica ansambla, čemu je, između ostalog, ova Nagrada i preporuka.

Žiri ovom prilikom želi da ukaže i na problem zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koji se ne odnosi samo na Narodno pozorište, nego na institucije kulture uopšte, jer uskoro, zbog ovog problema,  Nagradu ,,Petar Banićević“ neće imati ko da primi.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste