"Odumiranje međeda" Narodnog pozorišta iz Užica gostuje 23. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu


Ansambl užičkog Narodnog pozorišta izvešće 23. maja na Sceni „Raša Plaović“ u 20:30 časova dramu Branka Ćopića „Odumiranje međeda“, u režiji Nemanje Rankovića.

Dramski prvenac, kao kritiku tadašnjeg društva u kom "ruka ruku mije" Ćopić je napisao 1958. godine, kao satiričan osvrt na mentalitet i korupciju koji opstaju u svakom vremenu dok "Međedovići" menjaju samo oblik.

odumiranje-medjeda-vest

U ovom komadu, čija je radnja vremenski smeštena u brda Zapadne Srbije sedamdesetih godina prošlog veka, živopisne likove igraju Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Bojana Zečević, Biljana Zdravković, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Svetislav Jelisavčić i Hadži Nemanja Jovanović.

Predstava je premijerno izvedena 25. februara 2015. godine.

Adaptaciju je uradila Olga Dimitirjević, scenograf je Marijana Zorzić Petrović, kostimograf Snežana Kovačević, a autor muzike Miroljub Aranđelović Rasinski.

- Piščev osećaj  za neuobičajene detalje, mentalitet i prirodu svojih junaka, samo pojačava humoristički potencijal komada. Komičnost se u drami pažljivo gradi kroz dva paralelna zapleta: dok sa jedne strane lokalni činovnici pokušavaju da okrive medveda za opštinsku kasu koju su sami opustošili, sa druge se spremaju izbori za narodnog poslanika na kojima se sukobljavaju stare i mlade snage. Podrazumeva se da su ova dva zapleta međusobno neraskidivo povezana, i da kroz komad defiluje sve ono sto prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i "preletači", sukob roditelja i dece, mito i korupcija, senzacionalistička štampa... sada su na sceni pred nama, ogoljeni do svog besmisla i bezobrazluka. Kroz celu svoju karijeru, Ćopić je s duhom kritikovao anomalije i negativne pojave u društvu, a njegova satira danas se čini aktuelnijom nego ikad – kaže Olga Dimitirjević.

Izvođenje predstave u celini će snimiti kamere Radio televizije Srbije za potrebe svog Dramskog programa.

Izvor: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste