Onima koji će se roditi posle nas...


Predstava Bertolda Brehta „Kavkaski krug kredom“ Narodnog pozorišta Sarajevo, u režiji Paola Mađelija, obeležila je treće veče festivala „Novi tvrđava teatar“, a zbog zahtevne scenografije je igrana u Srpskom narodnom pozorištu.

Ova drama u šest celina odvija se neposredno pre, tokom i posle građanskog rata, u kom se siromašno građanstvo bori za svoju državu i pravdu. Proteravši i ubivši sve koji su prethodno bili na vlasti, svim snagama se bore da dođu do kneževog sina, prestolonaslednika, koga je majka napustila dok je bežala iz grada, a prihvatila i odgajala njena sluškinja Gruša. 

Tu nastaje prvo od mnogih pitanja – ko je prava majka detetu, ona koja ga rodi ili ona koja ga odgaja, i ko kasnije ima pravo da isto naziva svojim detetom? Lik Gruše, koju glumi Maja Izetbegović, oličenje je svih ženskih i majčinskih instinkata, borbe i žtrvovanja majke za svoje dete. Premda mali Mihail nije njen sin, ona se lavovski bori za njegov opstanak i sreću, žrtvujući sebe u potpunosti. 

Iako je u središtu radnje Gruša kao oličenje majčinske borbe, u pozadini je politička i socijalna dimenzija života koja je oduvek neizostavna. Scena je u svakom trenutku puna likova, a kostimi jasno dočaravaju socijalnu i klasnu pripadnost kako najbogatijih, tako i najsiromašnijih likova. Zahtevna scenografija u kombinaciji sa veštim poigravanjem sa svetlom i senkama upotpunjuju doživaljaj rata i borbe za bolji život.

Građanski rat postaje vreme oslobođenja naroda i nade, nade da oni koji vladaju neće više krasti od običnih ljudi i sebi stavljati u džep, kao i da će oni napokon izabrati nekoga ko će se boriti pošteno i u interesu svih. Taj lik je u ovom delu Azdak, koga glumi Ermin Bravo. Posle uklanjanja svih prethodnih visokih zvaničnika, Azdak dolazi na čelo suda, a reč kruži kako je nepodmitiv od stane bogatih, jer koliko god da mu se da, on želi još više. Azdakov vrt je oličenje kratke, ali slatke pravde za sve klase, a prevashodno građanstva i seljaštva. 

Na kraju se postavljaju večita pitanja: Kada će se nepravda i ogromne socijalne razlike između bogatih i siromašnih napokon okončati? Kada će seljaštvo i građanstvo moći u miru da provode svoje dane, ne brinući se za zlodela onih koji vladaju? Pak, i kad bi došlo takvo vreme, koliko dugo bi trajalo i kako bi izgledalo? Bertold Breht u svom delu pokušava da nam razjasni ove nedoumice, ali nam uprkos srećnom kraju ostaje pitanje staro koliko i čovečanstvo – da li je sveopšta pravda moguća u kombinaciji politike i dobrobiti stanovništva?

Gledaoce večeras očekuje predstava „Ventilator“ u koprodukciji Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i Gledališča Koper, koja će se zbog loših vremenskih uslova igrati u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Pera Dobrinović“ sa početkom u 21 čas.

Foto: Elvira KakusiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste