"Osama – Kasaba u Njujorku" premijerno u Zvezdara teatru


U Zvezdara teatru Darko Bajić postavio je novu predstavu koja će svoju premijeru imati 4. aprila. Reditelj je izabrao i zajedno sa Kostom Peševskim dramatizovao roman Vladimira Kecmanovića “Osama – Kasaba u Njujorku”. Najpre su naglasili da je u pitanju odličan, slojevit i bogat roman, te je pravi izazov bilo svesti ga u dramsku formu, a da se ne izgubi težina i kompleksnost koju nosi sa sobom.

Ekipu predstave čine mladi glumci koji još uvek nisu pali pod teret autocenzure i takvi, slobodni i hrabri, pričaju o ratu koji smo preživeli i o kome smo slušali, ljubavi, prijateljstvu, propasti i usamljenosti. Posledice rata osećamo i dalje, pričom im produžavamo život i prenosimo ih na novopridošle generacije i stvaramo atmosferu u kojoj ne želimo i zapravo ne možemo da živimo slobodno. Upravo je ovo “nasleđe” istakao glumac Amar Ćorović i dodao da se mladih, mržnjom neukaljanih ljudi ne tiču nedaća prošlosti i da mu je najdraže što se u predstavi suštinski tema samog rata stavlja u sporedni plan u odnosu na univerzalne lepote – ljubav i prijateljstvo.

osama-kasaba-konferencija

Glavni junak, Andrija Kuzmanović, igra konobara koji u svojoj kafani u Njujorku nudi protivotrov usamljenosti, voljan da prijateljski porazgovara i u svoju atmosferu upravo privlači one koji su žedni društva. Reč je o usamljenim, ali nikako tragičnim likovima koji su uistinu borci za svoje bolje sutra. Zbog toga žanr poprima oblik tragikomedije. Reditelj ističe da je vreme da se zaborave površne osude obojene nacionalizmom i da prijateljstvo ne trpi podele po bilo kojem osnovu. Nažalost, stvarnost je drugačija i sa ozbiljnim pravom možemo se zapitati koliko se zameramo društvu ukoliko se zaljubimo u osobu druge vere i da li to može, na primer, napraviti velike neprijatnosti tokom života našim potomcima. Nasuprot ovoj teško iskorenjivoj osobenosti stoji stav Andrije Kuzmanovića koji je kazao da je jedna od fantastičnih prednosti njegovog posla što mu se omogućava da igra najrazličitije likove i gaji veliku ljubav prema njima, te sa ponosom kaže da mu je ova uloga muslimana izuzetno draga i od velikog značaja. Branko Janković je vrlo jezgrovito i slikovito opisao svoj lik, a ujedno dao i definiciju mentaliteta našeg područja kroz reči: “Igram čoveka punog krvi, a željnog meda. On je istovremeno i tragičan i srećan i nesrećan.” Interesantna igra reči proizilazi iz akcentovanja imena kasabe Osama, koje može bez gubljenja smisla da se naglasi i kao osama. Darko Bajić nas je u šali upozorio da ne plačemo na predstavi i rekao da ćemo tokom gledanja osetiti i gorčinu i radost, a da je on veoma ponosan na čitav projekat u kome su čak četiri studenta. Uporedio je kvalitet buduće predstave sa Klaustrofobičnom komedijom i ujedno nas pozvao na njeno stoto izvođenje 21. apila.

Glumački ansambl čine Andrija Kuzmanović, Amar Ćorović, Isidora Simijonović, Branko Janković, Jovan Jovanović i Iva Ilinčić. Vesna Popović je scenograf, a Dragica Laušević kostimograf predstave.

Autor: Anamarija Jeličanin

Foto: zvezdarateatar.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste