Otpočela jubilarna Zlatna kulisa


Sinoć je u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu zvanično otvoren jubilarni Peti festival amaterskih pozorišta „Zlatna kulisa”. Po rečima selektora festivala Dragana Jakovljevića, ovogodišnji lajtmotiv festivala biće sunovrat ljudskosti u vremenu u kome živimo. Pod sloganom „No filter” festival je zvanično otvoren tribinom „Zakuliski razgovori”, na kojoj je učestvovao žiri: Boris Milivojević, pozorišni i filmski glumac, Jelena Gojić, umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta studenata germanistike FILUM-a, i Nenad Heraković, pozorišni i filmski glumac. Razgovor je moderirao Kostadin Stojadinov, umetnički rukovodilac Dramske sekcije SKC-a, a neke od glavnih tema bile su i uloga pozorišta u savremenom društvu, kao i problemi sa kojima se amaterska i profesionalna pozorišta susreću.

Razgovarajući sa publikom o razlici između amaterskog i profesionalnog rada, Boris Milivojević je istakao da institucije treba da razumeju da njihov identitet i reputacija zapravo zavise od amaterskih pozorišta. Dodao je i da je trenutno stanje u pozorišnoj sferi jednako kulturnom terorizmu, koji se razlio na sve moguće grane koje čine strukturu jednog kulturološkog ideala. Prema rečima učesnika tribine, neki od najvećih problema sa kojima se suočava pozorišna scena danas jesu finansijska situacija, ali i elementi ograničene ili potpuno iščezle odgovornosti. Razgovor je završen definisanjem korena reči ‘amaterizam’(amare – ljubiti nešto, voleti), čime su učesnici istakli važnost ljubavi prema poslu kojim se bave.

Predstava koja je prva izvedena na ovogodišnjem festivalu bila je „Creeps”, po tekstu Luka Hubnera i u režiji Bratislava Jankovića. U njoj tri sedamnaestogodišnjakinje pred prepunom salom Prirodno-matematičkog fakulteta dolaze na audiciju za voditeljku tok-šou emisije. Dok nam naivno i glamurozno pokazuju svoje veštine, sukobe izazivaju svojom sujetom i žarkom željom da se konkurencija pobedi. Četvrta osoba se pojavljuje samo kao glas koji devojkama sugeriše šta da rade na sceni, što umnogome podseća na rijaliti „Veliki brat”. Trudeći se da ispune sve etički pogrešne zadatke, devojke ne uviđaju da se nalaze na polju zablude i da su nasamarene još od onog trenutka kada su stupile pred publiku. Aludirajući na ono što se zaista dešava oko nas, autori predstave su pokušali da ukažu na globalni problem preteranog fokusa na kapitalizam, u kojem se brišu granice morala i vrši nasilje nad duhovnim vrednostima. Da cilj opravdava sredstvo dokazali su i audio-snimci sa kraja predstave, na kojima se višeminutno nižu izjave maloletnih devojaka čiji je jedini cilj upravo dosezanje popularnosti i glamuroznog života koji ona sa sobom nosi.

U predstavi igraju članice ansambla Dramskog studija Doma omladine iz Kragujevca: Jelena Anđelković, Milica Jovović i Milica Vraneš.

Foto: Jelena Petrović (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste