Otvoren 10. Repassage fest u Ubu


Međunarodna smotra koja okuplja najbolja amaterska pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije - pozorišni festival Repassage fest (Repasaž fest),  otvoren je sinoć u Ustanovi kulture u Ubu. Jubilarno, 10. po redu izdanje, otvorilo je pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke sa predstavom "Malograđanska svadba".

Organizatori Repasaž festa i ove godine okupili su aktuelne pobednike republičkih takmičenja dramskih amatera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,  Crne Gore. Spisku predstavnika bivših jugoslovenskih država nedostaju Makedonci koji se zbog otežane finansijske situacije ni ovoga puta neće predstaviti festivalskoj publici.

radovan-puletic-repassageFestival je svečano otvorio direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić rečima da je  Repasaž fest najsjajnija tačka u popisu godišnjih obaveza koji ima rukovodstvo ustanove i da se on uvek pravio, pre svega, od ljubavi prema pozorištu i odgovornosti prema publici. Puletić je takođe podsetio i da festival ima svoju edukativnu svrhu, zbog čega je važno da se održi njegov kontinuitet.

Kad organizujemo Repasaž, imamo veliki osećaj odgovornosti prema ubskoj publici, koja je probirljiva, stroga, pozorišno aristokratska, i imamo jedan snažan osećaj ljubavi prema pozorištu, prema svim pozorišnim festivalima, pa i ovom našem. Mi smo Repasaž fest uvek spremali iz sve snage, bilo da smo imali pomoć sa svih strana ili kada smo ga radili onako kako smo znali i umeli. Repasaž uvek odgovori onim zahtevima koje jedan amaterski pozorišni festival ovoga tipa i ranga treba da zadovolji. Njegova vrednost se ogleda u tome što je to međunarodni festival koji publici donosi najbolje amatersko stvaralaštvo iz zemalja regiona  - rekao je Puletić.

Takmičarski program otvorilo je pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke sa predstavom "Malograđanska svadba" nakon čega je organizovan okrugli sto na kojem je dodeljena i nagrada za glumca večeri prema izboru žirija publike. Sinoć je ovo priznanje uručeno Zoranu Raduloviću za tumačenje lika mladoženje u "Malograđanskoj svadbi". Prema njegovim rečima, glumci iz Crvenke su počastvovani učešćem na  Repasaž festu, na kojem je predstava imala svoje 26 izvođenje.

zoran-radulovic-repassageIspoštovali smo sve amaterske festivale i u Srbiji i u regionu ove godine, prošli sve kvalifikacije, ali sa velikim ushićenjem smo došli na Ub. Od samog osnivanja festivala, uvek nam je bila želja da se na njemu pojavimo, zato što smo na Ub dolazili kad je on nekoliko godina bio domaćin Dečjem republičkom pozorišnom festivalu i odavde nosimo najlepše uspomene. Gostovali smo ovde i sa svojim velikim predstavama, ali sada po prvi put nastupamo na Repasažu, tako da smo brojali dane kada ćemo se pojaviti i posebno se spremali - kazao je Radulović.

Drugog takmičarskog dana Društvo Mali Petelin iz Senova izvešće predstavu "Feniks", dok će u subotu festivalska publika moći da pogleda "Maturante" Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda. U nedelju, 12. novembra, nastupa Gradsko pozorište iz Trebinja sa "Piscem porodične istorije", dok takmičarski deo festivala u ponedeljak zatvaraju predstavnici Crne Gore "EgoKult" i Gimnazija "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, koji će izvesti predstavu "O ćutanju i drugim imitacijama sreće". Nakon toga sledi trodnevna pauza, a  proglašenje pobednika i dodela priznanja zakazana je za 17. novembar, kada će u čast nagrađenih  glumci Zvezdare teatra Dragan Petrović Pele i Slobodan Boda Ninković odigrati predstavu "Savršen kroj". O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani žiri koji čine dramski pisac  i direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač, reditelj Milorad Milinković i glumac nacionalnog teatra Zoran Ćosić.

Repasaž fest nastao je 2007. godine ne samo kao jedinstven i kvalitetan pregled kreativnih kulturnih poduhvata na koji su se pozorišni stvaraoci tematski i idejno uputili, već i kao svojevrsni omaž dvojici velikana pozorišne umetnosti rođenih u Ubu -  Radomiru Raši Plaoviću, nekadašnjem prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu čiji je glumački dar publika širom zemlje pozdravljala ovacijama i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najboljih posleratnih srpskih dramskih pisaca.

Autor i foto: Nedeljka BorojevićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste