Otvoren jubilarni 10. “Desiré Central Station”


Sinoć je na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici zvanično otvoren jubilarni deseti festival po redu, “Desiré Central Station”. Regionalni i međunarodni festival savremenog teatra koji organizuje pozorište “Kosztolányi Dezső” u Subotici predstavlja progresivni umetnički izraz i sadržaj inovativne umetnosti.

Program selekcije započeo je predstavom “Hasanaginica” Novosadskog pozorišta, u režiji Andraša Urbana.  Predstava nastala po drami Ljubomira Simovića stavlja na vrh hijerarhijske lestive naizgled jednostavnu stvar – žene. Položaj žene koji se u sadašnjoj eri kvazitradicije dovodi do surovog besmisla, u predstavi se gradira u položaj žene, odnosno majke, usred islamske države. Iako lik Hasanaginice predstavlja čednu i smernu ženu, Andraš Urban pred nas postavlja Hasanaginicu kao pank buntovnicu koja nije sišla sa svog puta, već je put sišao sam od sebe i time doveo propast kako jedne žene, tako i cele zajednice. Ubijanjem žene u ženi, glavna heroina sama sebi kuje tragediju udarajući glavom o zid apsurdnosti društva, dok oružje tog istog društva ostaje neuprotrebljeno ka njima samima. Veštim songovima sa jakim porukama izražavaju se pitanja morala, izgubljenoj ženstvenosti u moru zveri, ali i položaju samog muškarca. Žongliranjem tema poput straha, autodestrukcije, utisnutih vrednosti, zahteva koje društvo stavlja pred čoveka, zakon, odgoj, pa čak i dresuru, postavljaju se razni aksiomi, od kojih je jedan od najvažnijih, da li je uzaludno boriti se u ovakvom sistemu u kojem navek vladaju zakoni moćnijih?

Tekst je na mađarski preveo Robert Lenard, a dramaturg je Vedrana Božinović, glumica Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Scenograf i reditelj je Andraš Urban, kostimograf Milica Grbić Komazić, kompozitor Irena Popović Dragović. Igraju: Livia Banka, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Robert Ožvar, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Marta Bereš u naslovnoj ulozi kao gošća iz pozorišta „Deže Kostolanji“.

Predstava, koja se nakon novosadske “Hasanaginice” odigrala na daskama pozorišta “Kosztolányi Dezső”, bila je predstava “Dark Union” iz Ljubljane. U saradnji sa direktorom trupe za savremen plesi “EN- KNAP Group”, Iztokom Kovačom, koreograf Jožef Nađ odlučio je da obnovi svoju prvu čuvenu koreografiju “Pekinška patka” iz 1987. godine. Prolaznost života kao jedan od glavnih subjekata ove predstave na sceni je prikazan kroz ples elegantne vizualnosti, lakog pokreta i nežnog karaktera. Bračni par stavljen u kulise životne zajednice doživljava krah za krahom, u čijim pukotinama jedva da se i nazire po koji trenutak sreće. Dok nemilosrdno tragaju da tih svetlih pukotina bude sve više i da sijaju što jačim sjajem, plesači svojim neospornim talentnom ostavljaju i poslednji atom snage pred nama, uvlačeći nas u pitanje koliko smo i mi sami spremni da se borimo za ono što nam je zaista dragoceno?

 

„Za mene ovo delo simbolizuje dug stvaralački put koji sam kao umetnik prošao, svojevrsni vremeplov. Nisam planirao da se vraćam trideset godina u prošlost, na početak svoje karijere. Poziv Iztoka Kovača i saradnja sa  EN-KNAP-om je probudila želju u meni da se sa ove vremenske i emocionalne distance osvrnem na svoj pređašnji rad – da shvatim šta je bila suština Pekinške Patke. 1987. godine cilj mi je bio da prepričam jedan događaj koji se dogodio u mojoj rodnoj Kanjiži, ali sam shvatio da je suština u stvari ovaj kristalno jasan i bezvremeni motiv, koji postavljam na scenu u novoj verziji predstave. Originalna priča je ostala samo mali fragment jednog mnogo šireg konteksta. Čini mi se da je samo delo tražilo od mene da ga preoblikujem, dopunim sa novim iskustvima i znanjem koje sam tokom godina stekao. Centralni motiv je pun energije i manifestuje se kroz svaki plesni pokret. Saradnja sa EN-KNAP-om je počela kao eksperiment koji sam doživeo kao čudo. Fizičke i duhovne sposobnosti plesača su me obnovile i pružile novu energiju.. Naš susret je dao život ovom delu.” rekao je reditelj predstave, Jožef Nađ.

U predstavi igraju Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec Knez, Jeffrey Schoenaers, Lada Petrovski Ternovšek, Matea Bilosnić i Gilles Noël.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste