Otvoren šesti Novi tvrđava teatar


Predstava „San o Mileni“ u režiji Jelene Bogavac otvorila je sinoć šesti Novi tvrđava teatar u Vili Stanković u Čortanovcima, a zbog kiše koja je počela pred sam početak predstave odigrana je unutar prostorija vile. Festival je otvorio glumac Igor Đorđević govorom o pozorištu i umetnosti, prirodi i nepredvidljivosti iste, ali i o moći glumca da se transformiše i postane „i drvo i list i mesec i predstava i festival“.

„San o Mileni“ je dokumentarna predstava o životu slikarke Milene Pavlović Barili, a dramaturšku matricu čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi i analitički tekstovi. Predstava je edukativni i poetizovani prikaz najvažnijih momenata u životu slikarke koja je stekla svetsku slavu, a srce joj je bilo rastrzano između sveta i Požarevca, u kom je odrasla.

S obzirom da je predstava prvobitno planirana da se izvede na otvorenom, improvizovana pozorišna scena unutar vile je predstavljala veliki izazov kako za glumce, tako i za publiku. Skromna scena pružila je mogućnost publici da se uživi u priču o slikarki, a scenski pokreti, muzika i gluma su tako došli do izažaja, dok su kostimi bili u stilu ranih godina dvadesetog veka, u kom je Milena živela i stvarala. Video-rad koji se prikazivao u pozadini je formulisan tako da pokriva pregršt likovnih reprodukcija, te skenova dokumenata i pisama umetnice što je dodatno pružalo uvid u ono što je slikarka ostavila iza sebe.

Glumica Aleksandra Veljković smatra da je kiša bila način javljanja slikarke Milene Pavlović Barili i stavljanja do znanja da je prisutna, a takođe ističe kako je ovaj ambijent doprineo nekoj vrsti intime i bliskosti sa publikom. „Imamo osećaj da je Milena na svakom igranju uvek nekako prisutna sa nama, uvek se nešto desi čime nam ona da do znanja da je tu. To što smo u svakom trenutku mogli da vidimo svačije reakcije i što smo nekako svi disali zajedno, dokaz je da je u stvari trebalo da bude ovako. Stvarno je bio izazov igrati u duplo manjem prostoru nego na šta smo navikli, što mi se čini da je donelo neku vrstu intime i bliskosti sa publikom“.

Glumci su vešto i spretno ipak uspeli da prenesu suštinu života i lika Milene Pavlović Barili, sa svim svojim usponima i padovima, lepim i manje lepim trenucima, revolucionarnim karakterom jedne žene koja je beskompomisno išla za svojim srcem. 

„Milena je vanvremenski simbol ženskog principa i revolucije, istrajnosti i želje da bude svoja. Što mi se čini da nije uspela do kraja jer je ona celoga života živela u tim svojim dihotomijama koje se vide i u njenim delima, živela je na relacijama i srce joj je nekako bilo rastrzano između Požarevca i sveta, između majke i oca, između pravoslavlja na kojem je odgajana i neke kosmopolitske, drugačije misli. Ona je svakako bila žena koja nije pripadala vremenu u kojem je živela, i čini mi se da joj je jako teško padalo da se sa time izbori, odnosno da dozvoli sebi da bude to što jeste. Ova predstava je što omaž njoj, što pokušaj da joj pomognemo da nađe svoj put“, ističe glumica Aleksandra Veljković.

Na drugom danu festivala nastupaće pozorište Tudor Vianu iz Rumunije sa predstavom „Opsada Venecije“, sa početkom u 21 čas u Vili Stanković u Čortanovcima.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste