Otvoren Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

10. jul 2018.

Svečanošću održanom u Narodnom pozorištu u Beogradu otvoren je Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja. Kongres organizuje Fakultet dramskih umetnosti, koji ove godine slavi 70. godišnjicu.

Pokroviteljka festivala, premijerka, Ana Brnabić je istakla da Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo, a organizovanje prestižnog Kongresa pruža priliku da prikažemo naše umetnike i njihove kreativne radove globalnoj publici i uključimo se u razgovore sa predstavnicima raznih kultura sa različitim gledištima.

Predsednica IFTR-a dr Džin Grejem-Džouns rekla je da kongres organizuju svake četvrte godine i da se posle 26 godina vraćaju u Centralnu i Istočnu Evropu.

Ona je istakla da je federacija od svog osnivanja 1957. razvijala i rasla da bi prošle godine dostigla 1.000 članova iz 44 zemlje, a sledeće godine će prvi put organizovati konferenciju u Kini.

Dekan FDU Miloš Pavlović rekao je da je danas obrazovanje u umetnosti i kulturi izazovno, a da FDU ulaže napore ne samo kada je reč o edukaciji, već i na kreiranju i ohrabrivanju otvorene debate različitih aktera o savremenim uslovima za kreativnost i trajanje kulture i umetnosti.

Pavlović je ukazao i na značaj same teme skupa, "Pozorište i migracije", koja je, kaže, od velikog značaja, posebno u doba globalizma i novog talasa migracije podstaknutog ratom i drugim patnjama, a posebno, imajući u vidu da je migracija na različite načine obeležila savremeno srpsko društvo.

Predsedavajuća Organizacionog odbora Svetskog kongresa Ivana Vujić rekla je da je njihov veliki san postao realnost, poželela dobrodošlicu svim učesnicima, naglasivši da pozorište istražuje anatomiju ljudskog bića i menja ljudsko biće.

Kongres IFTR-a trajaće do 13. jula, a okuplja više od 1.000 teoretičara i praktičara pozorišta i izvođačkih umetnosti iz 54 zemlje. U okviru 980 predavanja učesnici će se baviti temom "Pozorište i migracije - pozorište, nacija, identitet između migracija i nekretanja", a predviđen je i niz performansa, radionica i predstava učesnika, kao i "show case" domaćeg pozorišta. Ceo program možete pronaći na ovom linku: https://www.iftr.org/media/3397/iftr-world-congress-belgrade-2018-program.pdf

Na otvaranju je baletski umetnik Dejan Kolarov izveo performans Ivane Vujić iz kompoziciju "Leskovački zvižduk".Povratak na vesti