Otvorena izložba „Šekspir na sceni Narodnog pozorišta“


U petak 25. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta svečano je otvorena izložba „Šekspir na sceni Narodnog pozorišta“, autora Dragice Gaćeša, Milene Jauković i Dragana Stevovića. Izložba je upriličena povodom sto pedeset godina igranja Šekspirovih dela u nacionalnom teatru, a prikazuje postavke drame, baleta i opere kroz fotografije, plakate i kostime iz brojnih predstava.

Prva postavka Šekspirove drame u Narodnom pozorištu imala je premijeru 26. novembra 1869. godine, a u pitanju je bila predstava „Mletački trgovac“. U narednih sto godina Šekspir je bio najigraniji autor anasambla drame. Prvi izvedeni balet bio je „Romeo i Julija“ 1949. godine, samo tri godine nakon prve moskovske premijere, a „Vesele žene vindzorske“ prva su izvedena opera.

Autorka izložbe Dragica Gaćeša bavila se dramskim delima. Ona je istakla koliko je bilo teško toliki materijal sažeti u jednu izložbu, s obzirom na igranost Šekspira u Narodnom pozorištu:

„Tolike predstave koje su odigrane, to je samo dvadeset četiri naslova, a mnogo podela, alternativa, mnogo uloga, mnogo značajnih umetnika koje je prodefilovalo kroz te predstave“, rekla je ona.

Među značajnim umetnicima čija je igra obeležila Šekspira u nacionalnom teatru su Miloš Žutić i Mija Aleksić u „Ričardu III“ iz 1972. gpdine, Miki Manojlović u istoj predstavi iz 1992. godine, Branka Pešić i Petar Banićević u „Nenagrađenom ljubavnom trudu“  iz 1964. godine, Marko Nikolić u „Kako vam drago“ iz 1978. godine i mnogi drugi.

Izložbu je svečano otvorila prof. dr Jelisaveta Milojević, koja je na srpski jezik prevela celokupan Šekspirov sonetni opus:

„Šekspir je savremen u svom vremenu jednako kao i u našem. Savremen jer je svevremen. Vernost originalu kada je u pitanju Šekspir  u najdubljem smislu podrazumeva da se komunicira sa sadašnjošću. Pored svih nastojanja da se Šekspir raščita, otvori, da se dopre do njegove suštine, ostaje ipak činjenica da se tome na sreću tekst opire, pa otud on zasvođuje tolike vekove i toliko istrajava. Uverenje da smo Šekspira dočitali i odigrali može biti samo tragedija. On je živ koliko i mi, koliko i oni koji će doći. On putuje sa nama i mi sa njim. Šekspir nam govori o sebi i svom vremenu, ali i svevremenu, jer prosto rečeno, u njegovim delima ima svega onoga što se zove život“, zaključila je ona.

U ovoj sezoni Šekspir je još jednom oživeo na sceni Narodnog pozorišta nedavnom premijerom predstave „San letnje noći, projekat Šekspir“ u režiji Kokana Mladenovića.

Foto: Jelena Petrović (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste