Otvorene 62. Majske igre u Bečeju


U ponedeljak, 20. maja, na sceni Gradskog pozorišta u Bečeju počeo je 62. po redu Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih „Majske igre”, koji predstavlja najstariju smotru dramskog stvaralaštva mladih u regionu. Kroz dugi niz godina Bečej je imao prilike da ugosti ansamble iz Mаđаrske, Hrvаtske, Slovаčke, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore. Na ovogodišnjim „Majskim igrama” imaćemo prilike da vidimo takmičare koji nam dolaze iz raznih delova Srbije - Subotice, Niša, Bečeja, Bogatića, Kule, Jagodine, Inđije, kao i predstave iz Bosne i Hercegovine. Ovogodišnje takmičare ocenjivaće žiri, koji čine Hana Selimović, glumica iz Beograda, Jelena Bogavac, rediteljka i dramaturškinja, i Arpad Mesaroš, glumac Novosadskog pozorišta i rođeni Bečejac.

Tačno u podne, 20. maja ove godine, bečejski klovnovi Cici i Mici svečano su otvorili 62. „Majske igre” i postarali su se da ključeve grada dobiju deca Bečeja. Nakon njihovog nastupa, prva izvedena predstava  bila je „Bajka o vitezu bez konja” Školice glume Gradskog pozorišta u Bečeju. Priča Marte Gušnjovske, koju je na srpski jezik preveo Zoran Đerić, a režiju potpisuje Mirjana Kolundžić-Kuzmanović, govori o dvema paralelnim pričama: nesrećnom princu koji nema svoga konja i nesrećnom konju koji ima štucavicu i traga za svojim princem. Upoznajemo sav očaj i nemoć protagonista, koji nailaze na različite prepreke poput Princeze koja je zarobljena u kuli, zlih razbojnika, malog uplašenig miša koji je hteo da postane šišmiš, čarobnjaka sa magičnom kuglom i strašnog Zmaja. Neki od tih likova su im zatrpali postojeće tragove do konačnog pronalska partnera, dok su im drugi ucrtali put do njihove želje. Tokom priče, najmlađa grupa bečejskog teatra našla se pred velikim zalogajem, u kojem su tragali za svojim snovima i pritom nailazili na mnoge zamke. Zamke zavrzlame raznobojnih karaktera, situacija i obrta, bojili su bečejsku publiku u boje nade, vere i upornosti. Mališani su nam kroz svoju maštu, kreativnu scenografiju i jasne opise pokazali da je sve što poželimo ostvarljivo, ali da nikako ne smemo zaboraviti da pre svakog ostvarenja želje - sanjamo. Snovi se kriju duboko u nama i izlaze na videlo tek kada smo dovoljno hrabri i uporni da ih i ostvarimo. Ukoliko se ne ostvaruju, znamo do čega je: do nas.

Druga predstava koja je bila odigrana prvog dana „Majskih igara” bila je predstava „Romeo i Julija” Dečijeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej. Malo starija glumačka grupa od prethodne izvodila je „Romea i Juliju” po tekstu Branka Milićevića – Kockice, u režiji Anete Tucakov. Opšte poznata priča Vilijama Šekspira poverena je deci, koja nisu bila spremna da je ispričaju na klasičan način. Sam Vilijem Šekspir je lagano ušao u predstavu, predstavio se, dao nam je razlog zašto je želeo da napiše ovo delo i zvanično je otvorio predstavu; onda se povukao sa scene sa svojim pomoćnicima i predstava je počela u veoma zanimljivom stilu. Najpoznatija tragična priča o dvoje mladih, čiji su roditelji zabranjivali njihovu ljubav, dobija potpuno novi epilog kada se u nju ubaci duhovitost. Vešti bečejski ansambl svojom jačinom približava nam situaciju u kojoj Đovani neprestano jede sve što mu padne pod ruku, umače krofne u sok i krade jabuke, dok nepažljiva Julija gubi novčanik na pijaci, a pronalazač Romeo joj to donosi na kućnu adresu. U trenucima kada se nešto ne dešava po planu, dolazi sam Vilijem Šekspir da nam se izvini u svoje ime i time grdi čitav ansambl i ujedno im iznova režira predstavu usred predstave! U komičnim obrtima, koliko god se kraj znao unapred, ogleda se vešt i posvećen rad Anete Tucakov, koja je pred nas iznela najbolju moguću kreaciju ovog klasičnog dela.

Foto: Gradsko pozorište Bečej



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste