Ovogodišjni Bitef počinje posvetom ženama koju će doneti predstava „Living room”


10. sep 2021.

Povodom dvostrukog 54. i 55. izdanja Bitefa, koji će ove godine trajati od 13. do 25. septembra, održana je i treća konferencija za medije, tradicionalno uoči otvaranja festivala.

Na konferenciji su govorili: direktor Bitef teatra Miloš Latinović, predstavnica EU info centra Daliborka Nikolić, umetnički direktor festivala Ivan Medenica, Njegova ekselencija ambasador Belgije u Srbiji Kun Adam i glumica Vesna Čipčić.

Festival će otvoriti belgijska predstava „Tragovi”, u režiji Vima Vandekejbusa, čija je tema u skladu sa sloganom ovogodišnjeg Bitefa – „Na ivici budućnosti”. NJ.E. gospodin Kun Adam rekao je da u tome vidi još jedan konkretan doprinos Bitefu: „To će biti izvođenje savremenog plesa inspirisano jednim od najizazovnijih problema našeg vremena – klimatskim promenama i svim posledicama koje imaju na naše okruženje.”

Na konferenciji je najavljen Prolog, koji će ove godine trajati dva dana i koji predstavlja ,,ravnopravni deo takmičarske selekcije”, kako je rekao Medenica. U vezi sa tim, Medenica je dodao da je fokus na umetničkom zaokretu i proboju ka bitefovskim estetikama u Beogradskom dramskom pozorištu. Prva predstava koja će se odigrati jeste festivalska premijera – predstava „Living room”, evropskog reditelja Ersana Montaga. „Predstava se ne bavi direktno nekim društveno-političkim temama, ali brani stav da su žene najveće žrtve svih ratova, bez obzira na kojoj strani bili njihovi muškarci, muževi i sinovi. I ovo jeste jedna posveta ženama, kao najvećim žrtvama ratnih stradanja, tog krvavog žrvnja istorije, koji je znakovito prikazan apsurdno nadrealnom reprodukcijom čuvene slike „Oslobođenje Beograda”, najstarije srpske slikarke Katarine Ivanović iz 19. veka, tako da je i to metaposveta srpskoj ženi”, rekao je Medenica. Rad na predstavi Vesna Čipčić je opisala kao „toliko zanimljiv proces koji može samo da poželi mladim kolegama”. 

Žiri festivala ove godine je u potpuno ženskom sastavu, i to su: Jovana Tomić, pozorišna rediteljka, Sesilija Djurberk, pozorišna novinarka i kritičarka iz Stokholma, Agata Juniku, teatrološkinja i profesorka Akademije dramskih umetnosti iz Zagreba, Lucija Vanhetever, teatrološkinja i profesorka iz Holandije i jedna od sigurno najuticanijih direktorki pozorišta u Evropi – umetnička direktorka pozorišta „Maksim Gorki” iz Berlina, Šermin Lanhof. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste