Petrija – žena koja je preživela život


Predstavom „Petrijin venac“ Ateljea 212, po tekstu Dragoslava Mihajlovića i u režiji Bobana Skerlića, otvoren je festival 6. Bucini dani u Aleksandrovcu. Festival je zvanično otvorila glumica Mira Banjac, koja je pozdravila aleksandrovačku publiku rekavši da je ovaj festival blago tog grada i da ga publika mora očuvati.

„Petrijin venac“ je na scenu postavljen vrlo promišljeno. Počevši od scenografije, reditelj publiku uvodi u neprekidnu nit života. Kanap, koji se razvlači kroz čitavu predstavu, vrlo simbolično predstavlja život i veze među ljudima u njemu. Na sceni su još i slova koja čine scenografiju u različitim scenama, a na kraju obrazuju ime PETRIJA.

Sve vreme su na sceni prisutne tri Petrije – Petrija mlada, Petrija gradska i Petrija udovica. Iako su naizgled tri različite žene, među njima se zapravo jasno vidi veza, te tri sjajne glumice, Milica Mihajlović, Jovana Gavrilović i Marta Bjelica, ipak stvaraju jedan divan lik Mihajlovićeve Petrije. Scenski govor je pomalo neujednačen, s obzirom na to da glumci sve vreme govore na dijalektu, pa dolazi do povremenih ispada. No, u odnosu na čitavu priču, to je u potpunosti zanemarljivo.

Priča o Petriji nosi jedno veliko prokletstvo ženske sudbine. Ta žena, koja je ostala bez svih svojih, koju je u svakom segmentu njenog života pratila nesreća, ipak ostaje  čvrsto na svojim nogama. Ona sve ono što joj se dešava prihvata i vrlo brzo nauči sa tim da živi. U tome je veličina Petrije, žene koja je preživela život.

U predstavi igraju još i Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Branislav Zeremski, Isidora Minić, Jelena Rakočević i Vladislav Mihailović.

Večeras je na repertoaru predstava „Režim ljubavi“, Ateljea 212, po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji  Bojana Đorđeva.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste