Plejboji zatvorili 6. A.N.F.I.TEATAR


Komedija del arte „Život provincijskih plejboja” pozorišta Promena zatvorila je ovogodišnji šesti po redu festival A.N.F.I.TEATAR. Kraljevačka publika imala je priliku da uživa u ispitu treće godine klase Borisa Isakovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Prema tekstu Dušana Jovanovića, komad se dešava u provinciji u kojoj vlada klasičan balkanski mentalitet. U vrtlogu strasti i požuda upoznajemo iskarikirane likove, koji svoje seksualne nagone stavljaju ispred svake druge životne potrebe. Žudnja, koja je kod svih usmerena ka osobama sa kojima nisu u braku ili vezi, pravi opštu zavrzlamu u kojoj jedino što nam preostaje jeste smeh.

zivot-provincijskih-plejboja-infant1

Kroz neumornu igru mladih glumaca po celom pozorištu dolazimo do pitanja erotike, prevare, strasti, igre, ljubavi, kao i samog morala. Šta predstavlja etika kada se do ušiju zaljubiš u ženu svog sluge? Šta predstavlja strast kada se u mrklo doba noći nalaziš na groblju dok je pored tebe osoba koja ti se dopada duže vremena? Šta predstavlja smisao ljubavi kada se svi likovi upletu u mrežu prevare? Sala Kraljevačkog pozorišta odzvanjala je smehom od odlično konstruisanih i pažljivo spojenih uloga, radnje koja na vešt način ostavlja bez daha, kao i svakoj apsurdnosti situacije do koje priča dopliva. Ispod smeha od uva do uva krije se gorak ukus devijacije odnosa, kritičnosti socijalnog sveta, kao i podrazumevanje ljubavi. Koliko dugo možemo da izdržimo u poremećenim odnosima? Da li ta istrajnost zavisi i od teritorije na kojoj živimo i istorije koja se prenosi sa kolena na koleno? Da li smo svi mi potencijalni plejboji?

Nakon višeminutnog poklona Dejana Maksimovića, Miloša Lučića, Eme Muratović, Radeta Maričića, Aleksandre Arizanović, Nadežde Jakovljević, Julije Petković, Rastka Mićića, Ane Keserović i Stevana Uzelca, publici se obratio Vladimir Marović, profesor filozofije Kraljevačke gimnazije i jedan od osnivača ovog festivala:

„A.N.F.I.TEATAR traje zato što okuplja dobre ljude.

A.N.F.I.TEATAR traje zato što su ga osnovali prijatelji.

A.N.F.I.TEATAR traje zato što je pozorište pobeda života.

Ono što ću reći na samom kraju ovogodišnjeg A.N.F.I.TEATRA jeste da on svakoj završnici daje formu novog početka. A.N.F.I.TEATAR 2019. je zvanično završen, a svima vama želim dobrodošlicu na A.N.F.I.TEATAR 2020.”

Foto: Instagram profil predstave „Život provincijskih plejboja”Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste