Počeo 6. Be:femon


U Gradskom pozorištu u Bečeju 17. oktobra je otvoren šesti festival monodrame “Be:femon”, koji će trajati sve do 20. oktobra. Festival je zvanično otvoren govorom najstarije srpske glumice, Branke Veselinović, koja je nedavno napunila sto godina. Pri uvodnoj reči, istakla je koliko je za nju važan značaj pivilegije otvaranja jednog od festivala u gradu u kome je rođena. Nije krila oduševljenje ni što se posle duže vremena ponovo vratila u Bečej i time evocirala uspomene iz bogatog života, a sve nas je upoznala sa istorijom života u njemu. U čast Branke Veselinović, Gradsko pozorište Bečej je napravilo kratak film o Brankinom životu, na kom se prožimaju slike iz njenog detinjstva, gradova širom sveta koje je obilazila, kao i inserti najznačnijih predstava i filmova po kojima je pamtimo.

Program takmičarske selekcije započeo je predstavom “Moje nagrade” Slobodana Beštića, u režiji Maje Pelević. Monodrama je nastala po istoimenoj zbirci eseja Tomasa Bernharda, koja predstavlja najveće literarno dostignuće na nemačkom jeziku u drugoj polovini dvadesetog veka. Osim što predstava na bezobziran način kritikuje političke i kulturne institucije, dolazimo u koštac i sa vidljivom gradacijom Evropske unije koja ne mari za pojedince u svom okruženju. Sukob između čeličnog sistema i skršenog pojedinca u publici stvara saosećajnost nemoći.

Žiri 6. “Be:femona” u sastavu Arpad Černik, glumac Narodnog pozorišta u Subotici, Hana Selimović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i predsednica žirija, Dušanka Stojanović Glid, na okruglom stolu istakli su važnosti Bernhardovog teksta u današnjim okolnostima života. Dušanka Stojanović Glid navela je vremensku paralelu između osećanja bunta glavnog lika u predstavi i njenog samog osećanja u sličnim ili gotovo istim situacijama na koje svi neminovno nailazimo, nazivajući ih individualnim kolektivizmom.

Pored toga, u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine realizovana je izložba "Pozorišni svetlopisi. Od portreta do scenskog pokreta: pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. veka" koja je svečano otvorena u gornjem foajeu pozorišta i u galeriji "Krug" i trajaće tokom celog festivala.

“Be:femon” se nastavlja večeras predstavama Ivane Buljan Legati “Soba za poglede”, sa početkom od 19 časova, kao i predstavom Darie Lorenci Flatz “Eva Braun” od 21 čas.

Ceo program festivala možete pogledati na linku: https://hocupozoriste.rs/festivali/6-befemon-becejski-festival-monodramePovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste