Pod sloganom “Maštu na vlast” zatvorili smo 24. FEP


fep-2018"Sve što je lepo kratko traje" jedan je od onih odvratnih klišea koje smo čuli milion puta, ali ne bih znala kako drugačije da uopšte započnem priču o FEP-u. Još nisam imala prilike da za tako kratak period doživim toliko hedonizma i nahranim dušu. Na ovom festivalu tokom celog dan nešto dešava. Od prepodnevnih časova možete videti bezbroj dece koje uživaju u radu na kreativnim radionicama, zatim tinejdžere koji volontiraju, u popodnevnim časovima igraju se predstave, a uveče pod vedrim nebom organizuju se žurke koje traju do kasno u noć. Složićete se da je ovo pravo mesto za odmor i edukaciju, podobno za svačije godine. Iako bih volela da vam sve utiske prenesem rečima,sve je to nepotpuno, dok ne odete tamo i sami se ne uverite u moć umetnosti koju ovaj festival stvara. Zato ga sledeće godine nemojte propustiti!

Stručni žiri u sastavu Irina Somborac, kostimografkinja, Ivan Marković, glumac, Dragana Bosnić, predsednica žirija, glumica, jednoglasnom odlukom dodelio je nagradu za predstavu u celini 24. FEP-a 2018. godine predstavi „Prva priča” pozorišta Točka Na I iz Zagreba, Republika Hrvatska.  

O tome zašto se ova predstava izdvojila od ostalih, nešto više, rekla je predsednica žirija: "U predstavi „Prva priča“ su u velikoj meri zastupljeni elementi koji podržavaju moto Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade – „Maštu na vlast“, kao i očuvanje životne sredine i to izražajnim sredstvima u više elemenata. Kroz animaciju stonih lutaka, usklađenom pričom, temom, glumačkim izrazom i animacijom, postigli su jedinstven umetnički doživljaj izvođačkom i idejnom preciznošću. Poruka predstave ostavlja utisak na sve generacije, upozorava i vaspitava." Nagradu publike osvojila je predstava "Tonka Botonka" gradskog kazališta "Scena Gorica" iz Velike Gorice, Hrvatska, a nagradu dečjeg žirija osvojila je predstava "Mačka,drozd i petao" Centra za savremenu dramaturgiju iz Ekaterinburga, Rusija. 

fep-2018-2

Ivan Marković, glumac mlađe generacije, koji je takođe bio član žiirija, podelio je utiske sa ovogodišnjeg FEP-a sa nama.

"Mašta definitivno pokreće svakog čoveka, bilo on glumac ili ne; trebalo bi da je svakodnevno hranimo ", rekao nam je, "Mislim da je taj proces rada na dečijim predstava nama, glumcima, najzanimljiviji zato što nas vraća u period kada smo i mi sami bili klinci a mašta bila najbujnija". Ivan je takođe dodao da je svih šest predstava ostavilo jak utisak i da nije bilo lako odabrati najbolju: "Mnogo je zanimljivo prisustvovati ukrštanju kultura (predstave iz Rusije, Turske, Hrvatske i Srbije) i videti kako nas ti glumci, na svoj način, uvode u svoje začarane svetove. Bilo je stravično teško doneti odluku, kada je u pitanju najbolja predstava, jer svaka od njih sadrži manje ili više  sve ono što mi kao ,,stručni žiri” moramo da prepoznamo, s obzirom da je u pitanju festival ekološkog karaktera". Za kraj, svim učesnicima FEPa rekao je sledeće:" Poručio bih im isto što i sebi svakodnevno - da dišu kroz maštu, a da zevaju kada glupost naiđe". 

Posle ovogodišnjeg FEPa ponovo sam počela da verujem u moć jedinstva. Znate, kada se nađete na jednom mestu, sa ljudima koji isto misle i osećaju, onda se njihov produkt mašte mora razviti u nešto zvano umetnost. Divan i poučan program, kako za decu tako i za omladinu, doneo je publici Bačke Palanke veliku dozu entuzijazma i nadu da će sledeće godine konačno dobiti pozorište. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste