Pod sloganom „Mi – junaci rada svog” počinje 56. Bitef

Tara Seničić
22. Sep 2022. 56. Bitef

Odbrojavamo dane do početka 56. Bitef festivala, koji će se ove godine održati pod sloganom „Mi – junaci rada svog”, od 23. septembra do 3. oktobra, na brojnim lokacijama u Beogradu. 

Direktor Bitef teatra i Bitef festivala Miloš Latinović otkrio je da je ovogodišnji Bitef već počeo, festivalom „Cirkobalkana” u Luci Beograd. Glavni program tradicionalno započeće veče Prologa, na kome će se ove godine predstaviti nemački teatar „Šaubine” i rediteljka Kejti Mičel, komadom „(Nije) kraj sveta”. „Prolog je uvek naslonjen na prethodnu godinu i mi se zaista trudimo u ovom vremenu koje ne poznaje, ili čak negira kontinuitet, da kontinuitet negujemo. Sa zelenih grana prošle godine, idemo ka radu, ali ne zaboravljamo ni tu agendu ekologije koju smo pratili prošle godine, ali i tokom ove, kroz Bitef teatar. Ova predstava je svakako jedno od najinteresantnijih vezivnih tkiva između dva koncepta dva Bitefa.” istakao je Latinović za medije. 

Zvanično otvaranje festivala biće 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, predstavom „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima”, koreografa Jana Martensa. Festival će svečano otvoriti Marina Davidova, ruska rediteljka, kritičarka i disidentkinja. I ovaj Bitef proteći će u znaku borbe žena za vidljivost u kulturi i umetnosti, te je i ovogodišnji internacionalni stručni žiri sastavljen od pretežno ženskih članica. U žiriju 56. Bitefa našli su se: dramaturškinja i pozorišna kustoskinja Štefani Karp (Nemačka, predsednica žirija), pozorišna kritičarka Kristina Dosel (Nemačka), rediteljka Selma Spahić (Bosna i Hercegovina), glumica Vanja Ejdus (Srbija) i pisac i dramaturg Dino Pešut (Hrvatska).

Umetnički direktor festivala Ivan Medenica skrenuo je pažnju na jedan od pratećih programa, „Jugofuturizam” koji se sastoji iz predstavljanja specijalnog izdanja slovenačkog časopisa za izvođačke umetnosti „Maska”, i međunarodne konferencije na tu temu. Koncept „Jugofuturizma” podrazumeva utopijsku, futurističku projekciju jednog mogućeg zajedničkog kulturnog prostora iz vizure generacije koja je rođena u doba raspada Jugoslavije i nije opterećena nostalgičnim sećanjima. „Ovaj koncept predstavljaju ljudi koji nisu živeli u Jugoslaviji; oni ne žele da obnove Jugoslaviju iz svoje mladosti, jer to iskustvo nemaju. Oni teže jednom širem kulturnom prostoru, nego što su ovi naši nacionalni „torovi” na teritoriji bivše Jugoslavije; teže širenju i razmeni i jednom futurističko-utopijskom konceptu Jugoslavije, koji ima neke dodirne tačke sa onom Jugoslavijom koju poznajemo, ali idu i dalje od toga.” navodi Medenica. 

Producentkinja glavnog programa Ksenija Đurović je govorila o sastanku IETM-a, koji će se održavati u vidu plenarne konferencije od 29. 9. do 2. 10. U Beogradu, istakavši da je tema konferencije u skladu sa temom samog Bitefa, te da se bavi radnim pravima u izvođačkim umetnostima, a pod naslovom „Na posao prioni, na život još više!” („Work hard, live harder!”) Uvodno izlaganje pod nazivom „Ples protiv rada” održaće Tomislav Medak iz Zagreba, a prenos događaja moći će da se prati uživo na sajtu howlround.com. Đurović je dodala i to da su karte za većinu predstava iz glavnog programa praktično rasprodate. Mali broj ulaznica još uvek je moguće nabaviti, zahvaljujući činjenici da će mnoge produkcije imati i reprizna izvođenja. 

Čitav program 56. Bitef festivala, kao i ulaznice, možete pronaći na linku

Foto: Bitef

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste