„27 – i drvo je reklo nemoj“ i „Porodične priče“ otvorile 15. Urban fest


Performansom glumaca Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra u Nišu sinoć je otvoren jubilarni 15. Urban fest. Ovog puta, sve predstave se igraju u dvorištu zgrade Univerziteta, s novinom održavanja okruglih stolova.

​​​​​​Prva takmičarska predstava na prvoj večeri festivala je bila „27 – i drvo je reklo nemoj“ Akademije umjetnosti iz Banjaluke. Glumac Marko Radojković je na fakultetu dobio zadatak da napravi monodramu o životu i radu jednog umetnika, a kako sam kaže, odmah je znao da će njegova monodrama biti o pesniku Branku Miljkoviću. Za građenje ovako kompleksnog lika bilo je potrebno istražiti i pripremiti sve podatke, a Radojković potpisuje sebe kao autora teksta, ali i samog pesnika, s obzirom na to da kazuje njegove stihove. On na scenu iznosi događaje iz života ovog nesrećnog pesnika počevši od nastanka pesme „Uzalud je budim“, kroz poznanstvo sa Oskarom Davičom, Miljkovićev boemski život, ljubav sa Milicom Nikolić, ali i oscilacije u pesnikovim osećanjima. Emocije variraju od najsrećnijih do najtužnijih, što u mnogome doprinosi građenju lika jednog ovako velikog pesnika. Miljkovićeva estetika je jasno čitljiva kroz čitavu predstavu. On završava tragično, a u toj tragediji ostavlja iza sebe širok opus vrlo kvalitetne poezije.

Druga takmičarska predstava na prvoj večeri festivala je bila „Porodične priče“, takođe u izvođenju Akademije umjetnosti iz Banjaluke, a u režiji Dragane Đedović. Suština teksta Biljane Srbljanović jeste prikazati kako deca doživljavaju ono što se događa u njihovim porodicama. Četvoro dece je na igralištu i svakodnevno se igraju različitih porodičnih priča. Sve one ilustruju degradaciju porodice, a obično roditelji završavaju tragično. Glumci pokazuju veštinu iskakanja iz lika u lik na scenu, pritom čuvajući dečju nevinost do određenog momenta. Onog trenutka kada se deca ukaljaju, tada počinje otvaranje svih karata. Taj momenat je u ovoj predstavi vrlo očigledan i slikovito prikazan. Problemi koji razaraju porodicu prisutni su uglavnom i u svetu van nje. Porodica se bori sa siromaštvom, protestima, odlaskom mladih u inostranstvo, nasiljem nad ženama. Iako je ovaj tekst nastao pre više od dvadeset godina, moramo priznati da ti problemi nisu iskorenjeni, već su prisutni u nekoj drugačijoj meri. Važno je govoriti o njima i na taj način pokušati skrenuti pažnju na njihovo razrešenje, koje se, nažalost, u ovoj predstavi ne iskazuje. U predstavi igraju Milica Glogovac, Nemanja Bajić, Duje Martinić i Jelena Jandrić.

Večeras su na repertoaru predstave „Totovi“ Akademskog pozorišta SKC-a Kragujevac i „Noć Helvera“ teatra „Promena“ Akademije umetnosti u Novom Sadu.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste