Posle dve godine "Madam Baterflaj" ponovo na repertoaru Narodnog pozorišta sa gošćom iz Južne Koreje


Pučinijevom operom „Madam Baterflaj“, koja se posle dvogodišnje pauze ponovo vraća na redovni repertoar Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu, u subotu 20. maja u 19:00, dirigovaće gost iz Italije Alberto Veronezi, a naslovnu rolu pevaće južnokorejska umetnica, sopran Seungeun Luna.

veronezi-baterflaj-vestU ulozi služavke Suzuki nastupiće mecosopran Višnja Popov, poručnika u američkoj mornarici Pinkertona dočaraće tenor Dejan Maksimović, američkog konzula Šarplesa  bariton Vladimir Andrić, a ujaka Bonza bas-bariton Aleksandar Stamatović.

U podeli su i Vuk Zekić (Jamadori), Igor Matvejev (Goro), Pavle Žarkov (Komisionario) i Svetlana Lovčević (Kate Pinkerton).  

U ovoj operi, koja je poslednji put bila na repertoaru 25. aprila 2015. godine, učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pučinijevo remek-delo o tragičnoj sudbini jedne japanske gejše, njenoj iskrenoj i čistoj ljubavi punoj čežnje, razočaranja i stradanja, premijerno je izvedeno 15. decembra 1984. godine u režiji Dejana Miladinovića.

Scenografiju je kreirao Mileta Leskovac, a kostime Svetlana Čkonjević.

Libreto prema istoimenoj drami Džona Longa i Davida Belaskoa napisali su Luiđi Ilika i Đuzepe Đakoza.

"Madam Baterflaj" je praizvedena u milanskoj Skali 17. februara 1904. godine.luna-bateflaj-vest

Seungeun Luna (SeungEun Luna)

Rođena je 1976. u Seulu, Južna Koreja, gde je i diplomirala. Usavršavala se na Konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Torinu i istoimenom konzervatorijumu u Milanu, gde živi od 2002. Debitovala je 2006. ulogom Amneris u Aidi u Kvanju art centru u Koreji, posle čega je prešla u fah dramskog soprana.

Važniji nastupi: naslovna uloga u Aidi, Internacionalni festival „Marija Biješu“ (Nacionalni teatar u Moldaviji, 2015), Abigaila u Nabuku (Teatar Salamanka, Saragosa i Torelavega, 2015), naslovna uloga u Turandot u saradnji sa Festivalom „Pučini“ u Tore del Lago (Seul art centar, 2016)...

Među brojnim nagradama ističu se Prva nagrada na internacionalnom takmičenju „Kantalupa“ (Torino, 2004), Specijalna nagrada na internacionalnom takmičenju „Gomez“ (Torino, 2005), Prva nagrada na internacionalnom takmičenju „Osaka“ (Seul, 2005) i Druga nagrada na internacionalnom takmičenju „Đulijeta Simionato“ (Asta, 2010).

Repertoar: naslovne uloge u operama Aida, Toska i Turandot, Amelija – Bal pod maskama, Leonora – Trubadur, Santuca – Kavalerija rustikana, Elizabeta – Don Karlos, Abigaila – Nabuko, Odabela – Atila, Ćo-Ćo San – Madam Baterflaj, Leonora – Moć sudbine, Madalena – Andre Šenije.

Izvor: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste