Poslednja premijera u 158. sezoni Srpskog narodnog pozorišta


Premijera opere Đuzepea Verdija „Rigoleto” odigraće se u petak, 14. juna, na sceni „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta (SNP) od 19 časova, a u okviru prvog operskog festivala Operaria.

Ova opera u tri čina nastala je prema drami Viktora Igoa „Kralj se zabavlja”, dirigent je Italijan Andrea Solinas, koreograf Aleksandar Ilić, a reditelj Aleksandar Nikolić.

Praizvedba ovog dela bila je davne 1851. godine u Teatru la Feniče u Veneciji, a reditelj Aleksandar Nikolić navodi kako je ova priča čak i tada jasno predstavila publici da iza ljubavne priče stoji jedna od najozbiljnijih političkih priča 19. veka. „Magija scenskog prikaza je bila ta koja je prikazujući stradanja i strasti ljudskih bića istovremeno prikazala i surovost jednog društva, jedne klase i jednog sistema”, ističe on.

Kako ističe dirigent Andrea Solinas, ovo je njemu prvi put da diriguje Rigoleta, a njegov pristup ovoj operi je bio isti onaj koji koristi i Verdi, a to je tehnika kontrasta, kojom se izokreće dramski tok. „Priča počinje kao komična opera, veličanstvenom zabavom u dvoru, preokrenuvši se iznenada dolaskom Monterone, u tragediju, i to samo jednom rečju: Prokletstvo”.

U glavnoj ulozi dvorske lude Rigoleta našao se Željko Andrić, koji navodi kako mu je ova uloga najkompleksnija uloga do sada, a možda i zauvek. „Ova uloga u sebi sadrži skoro sva stanja jedne osobe, od najvećeg mogućeg zla do najveće ljubavi koju čovek može da oseti”, ističe on.

Ova opera je poslednji put premijerno odigrana u SNP-u 2003. godine i igrala se punih deset godina na sceni, sve do 2013. godine. Jedno od najznačajnijih gostovanja ove postavke bilo je u Kanu 2006. godine.

„Rigoleto” je ujedno i poslednja premijera u 158. sezoni Srpskog narodnog pozorišta, a karte su skoro sve rasprodate. Predstava traje dva i po sata, sa dve pauze.

Foto: snp.org.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste