Pozorište mladih obeležava 89. rođendan

Pozorište mladih
12. Feb 2021.

Pozorište mladih obeležiće 89. rođendan svečanom akademijom u petak 12. februara od 19 časova. 

Pre 89 godina, 1932. godine, u Novom Sadu je otpočelo sa radom Lutkarsko pozorište pri Sokolskom društvu, koje je vremenom preraslo u Pozorište mladih.

Pozorište mladih je lutkarsko pozorište sa najdužim kontinuitetom rada na području bivše Jugoslavije i šire. Кao rezultat procesa započetog 1932. godine, 12. februara 1933, Lutkarsko pozorište je premijerno izvelo predstavu “Кraljević iz podzemlja“.  Zahvaljujući vrednom radu Lazara Dragića upravnika Lutkarskog pozorišta i prvog školovanog lutkara u Novom Sadu, te profesora Bore Кostića koji je izradio scenografiju, lutke i kostime,  komad “Кraljević iz podzemlja“ se smatra prvom profesiomalnom lutkarskom predstavom na području današnje Republike Srbije i čitavog regiona. Po ocenama štampe iz 1933. godine, rukovanje lutkama, njihovi kostimi, svetlosni efekti, kao i dekoracije, bili su besprekorni. Zbog svega navedenog 12. februar je simbolično, uzet za datum kada se proslavlja Dan Pozorišta mladih i dan lutkarstva u Srbiji.

Na svečanoj akademiji će biti izveden bogat umetnički program



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste