Predstava „Ćelava pevačica“ Ežena Joneska u Poletu

Aleksandra Reves
14. apr 2019.

Predstava „Ćelava pevačica“ Ežena Joneska će se odigrati u ponedeljak, 15. aprila, u galeriji Polet.

„Ismevajući pripadnike srednje klase, mediokritete u punom smislu te reči, otkriva činjenicu da živimo u vremenu u kome svako sebe zove intelektualcem i očekuje da se njegovo mišljenje ceni, dok prava intelektualna elita ćuti, u vremenu praznih reči, praznih ljudi, vremenu velikih problema sa kojima nismo sposobni da se nosimo i pred kojima zatvaramo oči. Ipak, sve je to potčinjeno humoru Joneskovog najboljeg teksta i naše nadahnute režije“, navodi glumica Jelena Puzić.

celava-pevacica-polet

Drama apsurda Ežena Joneska, napisana davne '48. itekako će vas povezati i sa sadašnjicom nad kojom se iznova zapitamo, na duhovit način ismevajući beznađe i zarobljenost ljudi koji toga nisu ni svesni, onih koji  vide samo ono sto žele, čuju samo ono što im se dopada, a govore da bi dokazali da postoje. Onih čije reči ne proizilaze iz stvarnog mišljenja, gube smisao, a spram toga, sve su otuđeniji i usamljeniji u savršeno izgrađenom mehanizmu odbrane od svega spoljašnjeg što bi moglo da im pokvari idilu praznoglavih materijalista. Gde su nam ljudskost i moral? Da li iskakanje iz mase danas predstavlja rizik? Koliko nam lako mediji formiraju mišljenja i norme? Da li obrazovanje garantuje i obrazovanost?

„Razbijanjem klasične pozorišne forme našli smo se u procepu između of-of Brodveja sa kraja pedesetih i postapokaliptičnog fancuskog džez bara i zbog toga se Ćelava pevačica u Poletu oseća kao kod kuće. A i publika zajedno sa njom“, navodi glumica Milica Petrović.

Kako navodi umetnički direktor galerije Polet Jelena Pavlović, „Ćelava pevačica“ nam je svima potrebna u današnjem vremenu da nas podseti ko smo i gde smo u svakodnevici banalnih situacija sa kojima se tako često suočavamo i da se zapravo zapitamo kuda ide savremeni čovek i ko mu troši život.

Predstava je premijerno izvedena pre četiri godine u UK Vuk, a mentor predstave je Mirjana Karanović. Uloge tumače Stefan Popović kao g. Smit, Milica Petrović kao gđa Smit, Andrej Pipović kao g. Martin, Jelena Puzić kao gđa Martin, Tanja Markov kao Meri, Petar Damjanović kao vatrogasni kapetan, Ivana Stančev i Vladislav Mihailović kao spikeri sa radija.

Predstava počinje u 20 časova, a cena ulaznice je 400 dinara.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste