Predstava je prava stvar, sve ostalo je tišina

Aleksandra Nikodijević
08. Jul 2024.

Istina je da su svuda lepi zalasci Sunca, ali čini se da su u Čortanovcima za nijansu lepši, te smo tako sinoć zabeležili poslednje zrake poslednjeg dana ovogodišnjeg Šekspir festivala. Tokom četiri dana svi ljubitelji najvećeg dramskog pisca imali su prilike da uživaju u različitim inscenacijama njegovih dela. Jedanaesti po redu festival počeo je veoma lepo i zabavno, a isto tako se i završio – najbolje za početak, i još bolje od toga za kraj.

Predstava koja je zatvorila letnje izdanje festivala je „Hamlet Double Bill”, La Ribalta Teatro / The English Theatre Company iz Italije. Za tekst i režiju zaduženi su Alberto Jerardi, Đorđo Vijerda i Edrijan Hjuz koji takođe i izvode predstavu. Predstava je dvojezična, izvodi se na  italijanskom i engleskom jeziku i predstavlja spoj komedije i tragedije između Grobara i Glumaca u Šekspirovom Hamletu. Jezičke razlike biće izvor sukoba i komedije, stvarajući višeslojnu predstavu – bogatu i složenu, jednostavnu i suštinsku.

Predstava „Hamlet Double Bill” pobednik je velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2023/2024. Nakon otvorenog poziva svetskoj pozorišnoj zajednici za najoriginalniji umetnički koncept Šekspirovog dela, Evropskoj mreži Šekspir festivala stiglo je više od 70 prijava iz celoga sveta. Odlukom međunarodnog žirija projekat Hamlet Double Bill iz Italije proglašen je najboljim čime je stekao pravo učešća na brojnim festivalima: York Shakespeare Festival (Velika Britanija) / Gdansk Shakespeare Festvival (Poljska) / Craiova Shakespeare Festival (Rumunija) / Šekspir festival Srbija...

Autori predstave kažu da je ideja da se da glas dvema različitim tačkama gledišta priče o Hamletu: Grobarima i Glumcima. „Grobari i Glumci su konkretni izvršioci sudbine koja se vrti oko Elsinora: oni predstavljaju početak i kraj Hamletove priče. Otvaraju i zatvaraju igru. Ako su Glumci iskra koja u Hamletu rasplamsava ideju o demaskiranju kralja Klaudija kroz insceniranje onoga što se dogodilo na danskom dvoru, Grobari su svršetak patnje likova u delu, jer konstatuju relativan i apsolutan kraj Hamletovih peripetija. Ako su Glumci pronalazači života i njegovih mogućih zapleta, Grobari su čuvari smrti i kraja života likova. I upravo ta nesvesna važnost koju imaju u delu, čini ih, nesvesno, komičnim likovima”.

Dakle, tri glumca u dve priče u jednom činu kroz osvrt na Hamleta. Prvi deo predstave The Play’s The Thing or „To be: Hamlet Retold” je briljantan, komičan, pun posrtanja i promašaja, grešaka i reinterpretacija same priče. Glumci igraju sve likove, od Hamleta, preko Klaudija i Gertrude, pa sve do Ofelije i Polonija. Najviše se služe zavesama kao rekvizitama, noseći kostime koji označavaju epohu, i u toj igri oseća se njihova italijanska energija i vickastost. U predstavi „Mišolovka” uključuju i publiku tako što joj daju tri lutkice koje predstavljaju glumce i ta interakcija je bila simpatična i duhovita. Glumci se nisu libili štrihovanja i ostavili su samo one ključne delove koji imaju poentu jer nijedna publika niti ima vremena niti strpljenja da sedi preko tri sata i sluša 400 godina stare stihove. Glumci su u tom smislu bili brzi, spretni, pametni i dovitljivi i oduševili publiku svojom verzijom Hamletove priče.

Drugi deo The Rest is Silence or „Not to be: Hamlet Revisited”, za razliku od prvog koji je živahniji i dinamičniji, nekako je ozbiljniji, mračniji, sa tmurnom atmosferom i istančajnijim odnosom sa svetom smrti. Ovde su Grobari u fokusu priče, oni koji grade kuće koje stoje do Strašnog suda i dobro znaju da „sve što živi mora i da umre, prolazeći kroz prirodu u večnost”. Priča počinje na kraju Hamletovog teksta, u porti crkve gde su položili Ofeliju i gde moraju da pokopaju sve ostale likove kojima na taj način ponovo daju moć govora. Na polovini predstave jedan deo publike se poprilično uzvrpoljio i uznemirio zbog nepodnošljivosti komaraca, što nije bio slučaj prethodna tri dana. Zbog te situacije bilo je malo otežanije pratiti predstavu koja u tom delu iziskuje malo veću koncentraciju. Jedni su mahnito mahali lepezama, dok su pojedini izlazili sa predstave gde su glumci sjajno i prigodno iskoristili prostor za improvizaciju. Onaj deo publike koji se nije dao poremetiti i koji je ispratio ovu maestralnu ekipu do kraja, nagradio ih je velikim aplauzom i ovacijama, što su i zaslužili.

Ovim je ujedno i završen jedanaesti Šekspir festival koji je bio rezervisan za prostor Vile Stanković u Čortanovcima. U novembru nas očekuje drugi deo gde je planirana promocija knjige Grega Dorana „Moj Šekspir: Rediteljsko putovanje kroz Prvi folio”, promocija monografije „Šekspir festival, prvih 10 godina” i, kako je najavio osnivač i direktor festivala Nikita Milivojević, iznenađenje. Poslednji pozdrav komarcima u Čortanovcima za ovu godinu!Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste