Predstava "Pu spas za sve nas" gostuje u Zrenjaninu


Povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetkom ratu, u subotu, 21. oktobra, u 20 časova, na Sceni „Todor Manojlović" Narodnog Pozorišta „Toša Jovanović” igraće se predstava „Pu spas za sve nas”.

Ovaj komad napisala je Nina Džuver po motivima iz dnevnika Diane Budisavljević, koji predstavlja neprocenjivo istorijsko svedočanstvo žene koja je tokom Drugog svetskog rata spasila preko 10.000 mladih života od zla u ustaškim logorima.

Glumica i režiserka ove predstave Jelena Puzić je rekla da je "pokrenula ovu „akciju“ iz želje da se nikome više, kao meni, ne desi da u 26. godini saznaje za Dianu Budisavljević. Vreme je da shvatimo da ništa ne počinje od nas, da smo samo proizvod i da živimo ono što nam je određeno ponašanjem naših predaka, kao što će naši potomci živeti ono što im mi budemo ostavili. U tom smislu, delo Diane Budisavljević odavno je moralo da bude deo školskih udžbenika, te, pošto nije, potrudićemo se da je u pozorištu oživimo, predstavimo i nešto od nje naučimo o sebi samima."

Pored glumice Jelene Puzić na sceni je i prateći klavir koji svira Sonja Lukić prema muzici Matije Anđelkovića. Stručni saradnici na predstavi su Đorđe Mamula i Ana Samardžić, maska je uradila Katarina Milošević, dok je za dizajn zadužena Aleksandra Andrić.

Predstava je nastala u koprodukciji centra za interaktivnu umetnost ISPAD i Ustanove Kulture „Vuk Karadžić” iz Beograda.

Cena ulaznice je 250 dinara.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste