Predstava „Volitant“ pobednik 45. Infanta

Nedeljka Borojević
04. Jul 2018.

Predstava „Volitant“ plesne kompanije Gobi iz Mađarske pobednik je 45. INFANT festivala. Žiri u sastavu: Vesna Dragojlov, Ivan Pravdić i Jelena Miović jednoglasno je doneo odluku da povelja i novčana nagrada bude uručena Riti Gobi.

U obrazloženju žirija se navodi da je pobednička predstava pokazala čudesne mogućnosti minimalizma u svim pozorišnim segmentima. Predsednica žirija Vesna Dragojlov, u razgovoru za naš portal, rekla je da je minimalizam sve prisutniji u pozorištu, a da je ona pobornica ovog pravca jer je veoma zahtevan i pun izazova.

- Ako komad svedete na suštinu, odnosno ako se bavite najminimalnijim suštinskim elementima svaka greška se primeti i zbog toga sve mora biti dovedeno do savršenstva. Rita Gobi upravo to radi. Njena plesna predstava je na nas ostavila izuzetan utisak. To je futuristička predstava. Ona takve stvari radi svojim telom i takvu apstraktnu priču priča, prenosi nam svoj emotivni doživljaj, da je to van svake kategorije. Monofonom muzikom je držala publiku bez daha od početka do kraja. Svaka njena poza može se smatrati apstrakcijom za sebe. Ona transcendira svoje telo iz jednog objekta u drugi. Pri tom, telo ne doživljava kao telo, već kao objekat, zbog čega je ono oslobođeno rodne određenost – obrazložila je Dragojlov.

Rita Gobi  za portal „Hoću u pozorište“ rekla je da ovaj pristup primenjuje još od malih nogu kada je vežbajući ples posmatrala pomeranje svakog dela tela zasebno.  

- Mnogo sam radila na mišićima, rukama, nogama, ali sam se fokusirala i na delove tela poput kolena, leđa i tome slično. Ukoliko počnete da razmišljate na taj način, to vam otvara mnoštvo mogućnosti, shvatate koliko je telo osetljivo i kako telo zauzima prostor. Često posmatram sve oko sebe, one sitne stvari koje kasnije implementiram u svoj performans. Kada o njima razmišljate onda i telo počne da misli na sitne stvari, pa se pokreću mali prsti, glava se pomera i to se sve odvija zasebno, a to osnova – pojasnila je Gobi.

Selektor festivala Simon Grabovac zadovoljan je kako je festival protekao i sve je, kako je rekao, realizovano po planu. Kao nedostatak navodi nedovoljan broj ljudi u publici na pojedinim predstavama.  

- Većina stvari je prošla kako smo planirali. Mislim da je bilo dovoljno dobrih predstava, da je festival imao ne samo svoju temu, već i svoju dramaturgiju, da je završetak bio lepo organizovan pošto smo svakog dana imali sve bolje predstave, tako da u tom smislu mogu biti zadovoljan, kao i svi oni koji su pratili festival. Jedino, možda, na nekim predstavama nije bilo dovoljno publike, ali to je stvar koja se ne tiče samo mene i festivala već mnogih drugih stvari. Znamo da smo imali dva festivala u istom trenutku na istom mestu,  tako da je nedostatak publike, verujem, proizvod toga. Bilo bi lepo kada bi se neke stvari mogle razrešiti i kada bi i publika i novinari mogli svoju pažnju posvetiti predstavama na jednom festivalu, a posle, kada se taj festival završi, mogu se fokusirati na drugi – kazao je Grabovac.

Druga nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je predstavi "Devojčica sa žicama" Slovenskog narodnog gledališča i Moving Music Theatre iz Makedonije, dok su  treću nagradu za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti podelile dve predstave – "Pozdravi ga i poljubi mi ga" pozorišne trupe "Artopija" iz Makedonije i "U izgradnji" pozorišne trupe "Davai" iz Izraela.

Svečano zatvaranje INFANT-a i proglašenje pobednika festivala održano je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a nakon proglašenja pobednika, u čast nagrađenih, izvedena je predstava "Intima" Porodice bistrih potoka iz Srbije. Ova avangardna trupa, čije se predstave svrstavaju u kategoriju eksperimentalnog prozorišta, publici je na kratko prenela duh divljine i šume. Božidar Mandić, osnivač ovog teatra, u razgovoru neposredno pre nastupa, podsetio je da su sve njihove predstave posvećene zaštiti prirode i pronalažeju unutrašnjeg mira.

- Ovo je, kao i sve naše predstave, jedna filozofska predstava. To je fizički teatar, pun alegorija, pun slikovitosti pomoću kojih mi želimo da kažemo šta se dešava u savremenom svetu. Jedna od njegovih najvećih boljki jeste upravo nedostatak intime. Ovom predstavom mi želimo da opomenemo čoveka, da ga vratimo emocijama i saosećanju, bliskosti – rekao je Mandić.

Na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra  izvedeno je 11 predstava iz Francuske, Izraela, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rusije i Srbije. U okviru koncepta 45. INFANT-a publika je bila u prilici da vidi najnovije tokove uličnog teatra, novog cirkusa, objektnog teatra, autorskog angažovanog teatra, vizuelnog i muzičkog pozorišta, igre, pozorišta zajednice, dokumentarnog teatra itd.

Obrazloženje žirija:

1. nagrada – predstava „Volitant“ plesne kompanije Gobi iz Mađarske

- Samo jedno telo izuzetne Rite Gobi oslobođeno rodne određenosti, nevelik broj svetala koje je sjajno dizajnirala Pavla Beranova, skoro isključivo monofona muzika Davida Sega ostvaruju obilje potpunih metamorfoza kretanja u izolacijama i celini. Svaki pokret transcendira kako lično telo tako i opisivost ovog apstraktnog plesa. Jedan od najtežih, ako ne i nemogućih načina da se ostvari dejstvo na publiku je ne koristeći značenje i kontekst – navela je Vesna Dragojlov, predsednica žirija na svečanoj dodeli nagrada. Predstava „Volitant“ Rite Gobi vrhunskom svesnošću i profesionalizmom prevazilazi kako uobičajenu tako i alternativnu pozorišnu produkciju nudeći jednu jasnu viziju plesa budućnosti. Na taj način se savršeno uklapa u viziju i misiju Infanta, kao festivala koji istražuje i promoviše nove pozorišne jezike.“

2. nagrada – predstava „Devojčica sa žicama“, Slovenskog narodnog gledališča i Moving Music Theatre iz Makedonije.

-  „Devojčica sa žicama“ je predstava koja bi mogla biti za svaki segment pozorišnog jezika posebno nagrađena. Ipak, Marjan Nećak, reditelj predstave pojedinačnom analizom i istraživanjem svakog od segmenata i njihovom sintezom u ovu izvanrednu predstavu, tvori jedan specifičan univerzalni pozorišni jezik - muziku. Sklad svih elemanata predstave, od dramaturgije, režije, muzike, vrhunske glume Barbare Cerar i Uroša Fursta, scenografije, kostima, videa, svetla, preplitanja naših, balkanskih jezika sa svetskim… omogućio nam je doživljaj susreta sa izuzetno komponovanom i uživo čarobno otpevanom dramatičnom muzikom prepunom značenja i emocija. Istovremeno, taj sklad izoštrava bolnu i na sopstvenoj koži doživljenu temu predstave: stalnu borbu sa ličnim demonima i društveno-ekonomskim barijerama, snove zaustavljene na graničnim prelazima, poeziju zgaženu stvarnošću.

3. nagrada – predstave  „Pozdravi mi ga i poljubi mi ga“ Atropije iz Makedonije i „U izgradnji“ trupe Davai iz Izraela.

- „Pozdravi mi ga i poljubi mi ga” donosi izuzetnu ekspresivnost jednog mladog teatra, čiji su akteri sa velikim entuzijazmom, bez cenzure i na najsurovije iskren način dočarali savremenu aktuelnu temu zasnovanu na ličnim ispovestima. Dokumentarni teatar trupe Atropija preispituje kako poetičke tako i političke teme i ograničenja bivanja mladim glumcima. Sa beskrajnim entuzijazmom, mladi pozorišni autori angažovano i direktno govore i izražavaju sukobe sa kojima se sreću verovatno svi stvaraoci u svim umetnostima. Iako u režiji Biljane Radinoske koriste minimalistički mizanscen i scensku tehnologiju, izuzetno izražajni glumci Nataša Petrović, Simona Spirovska Kostovska, Nenad Mitevski i Bojan Kirkovski hrabro dolaze do opšteg značenja i uspešnog emotivnog dejstva. „U izgradnji“ pozorišne trupe Davai iz Izraela je neverbalna komedija zasnovana na klovnovskim veštinama i specifična po načinu korišćenja rekvizita koji se ne vezuje nužno za pozorište. Egzistencijalni problemi repeticijom gradiraju do beketovskog apsurda. Uvođenje klovnovskih elemenata u kontekst pozorišne scene i dekontekstualizovani rekviziti smeštaju ovu poetičnu i filozofski obojenu predstavu na granično područje između pozorišta i ostalih umetnosti, kao i stvaralaštva u najširem smislu.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste