Predstavljamo bečejskog Kralja Ibija


Od kada je ,,Kralj Ibi" prvi put postavljen pa sve do danas, radnja se svaki put savršeno uklapala u svaki sistem i surovo prikazivala iskrivljenu sliku stvarnosti. Kada čujemo naslov ,,Kralj Ibi" svi se sećamo legendarne predstave Ateljea 212 i Radmilovićeve, još jedne u nizu, spektakularne uloge.

Glumci dramske trupe iz Bečeja na predlog glumca i ujedno njihovog režisera Igora Pavlovića, odlučuju da se suoče sa ovim popularnim delom. Svima je dobro poznata grupa ovih mladih umetnika, koji već dugi niz godina osvajaju nagrade na mnogobrojnim festivalima amaterskog tipa i koja je iznedrila mnoge talentovane ljude koji su sada već na putu da postanu profesionalni glumci.

kralj-ibi

Premijera predstave bila je 13.maja 2017. u Beceju, a od pocetka pozorišne sezone 2017/18 sa predstavom ,,Kralj Ibi" osvojili su:

  1. U Knjaževcu na festivalu "Prkos" nagradu za najbolju režiju (Igor Pavlović) i specijalnu nagradu žirija za kolektivnu igru.
  2. Na 5. Juventa festu u Sarajevu (ponovo jedini predstavnici iz Srbije) osvojili su specijalnu nagradu žirija za "izuzetnu posvećenost ansambla, raskošna glumačka sredstva, vešto rediteljsko vođenje, disciplinu i strast neophodnu savremenom teatru".
  3. Na festivalu ,,Obrenovački pozorišni susreti" osvojili su treće mesto za predstavu u celini i nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu (Srđan Kner).

U periodu od oktobra do juna čekaju ih mnogobrojniji festivali, a mi smo imali smo čast da popričamo sa glavnim glumcem ove predstave Srđanom Tomićem:

S obzirom na dugu istoriju i važnost ovog dela, koliko ti je bilo teško da uđes u lik grandioznog kralja Ibija?

Obzirom koliko je veliki Radmilović ovu ulogu napravio grandioznom i vrednom pažnje, teško je bilo stvoriti lik koji će biti dovoljno primamljiv publici, a čvrst u prikazivanju toga koliko moć može da se koristi u loše svrhe i koliko smo mi direktno ili indirektno izloženi toj nepravdi. Ali zahvaljući umesnom reditelju i dugoj i kvalitetnoj saradnji sa ostatkom trupe stvorili smo nesto što je publika nadamo se prepoznala kao kvalitetno.

Kralj Ibi je uloga koja inspiriše mnoge umetnike dugi niz godina. Zbog čega je ova uloga tako posebna? Koliko je važno igrati predstave koje nose jasnu poruku i sliku drustva?

Uloga je značajna meni kao uloga koja mi je najveći zalogaj, a uloga je bitna kao i samo delo što na simpatičan, primamljiv nacin navodi publiku da razmisli u kakvom svetu živimo, o sistemima koji nam nadom nameću da smo zadovoljni iako to možda i nismo.

Koliko na vas utiče rad na predstavama i koliko je bitno to što ste usvojili proteklih godina?

Rad u pozoristu utiče na nas u najširem mogucem smislu. Uči nas da mislimo, uči nas estetici, uči nas društvenoj aktivnosti... Mnogi od nas su proveli veći deo svog života u pozorištu pa na nas, kao i dela i teme koje obrađujemo, utičemo i mi sami jedni na druge. Svako ima svoj stav i iz sukoba naših mišljenja nastaje energija iz koje obrađujemo dela. Za mene zaista bitno mesto u životu zauzima naša trupa i naš rad... verujem i ostatku trupe.

U oktobru mladi glumci igrace ponovo pred Bečejskom publikom, a mi vas pozivamo da se odazovete u što većem broju.

 

Autor: Teodora MarkovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste