Predstavljen glavni program 52. Bitefa


Ovogodišnji Bitef održaće se od 13. do 22. septembra. Slogan “Svet bez ljudi” ima trojako značenje: svet pred apokalipsom, svet bez “pravih” ljudi i fenomen smrti. Na prvi pogled prilično pesimistično, međutim potpuno opravdano poimanje sadašnjeg sveta uzrokovano je rapidnim porastom ksenofobije, netolerancije, desnog populizma, autoritarnih režima i sličnih savremenih pošasti rasprostranjenih širom sveta. Neizbežno, kao odgovor na rastuću propast javlja se opšte osećanje strepnje, straha, neizvesnosti, apatije koji otimaju dušu modernom čoveku. Interesantno, tema i inspiracija festivala došle su spontatno, posmatranjem predstava, bez prethodnog cilja i unapred zadatog okvira, što govori da je svaku državu stegla gotovo identična muka.

Goreopisanom problematikom ove godine bavi se 10 predstava iz: Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.

Milan Lazović, podsekretar u Sekreterijatu za kulturu Beograda izjavio je da je Beograd ponosan na festival ovolikih razmera i neizmernog značaja.

Gorila na plakatu ovogodišnjeg Bitefa, pored toga što je personifikacija svih zverskih pojava koje nam se busaju u lice, kreativno je rešenje za prikaz procesa obrnute evolucije, odnosno fatalne dehumanizacije čovečanstva. „Gorila je opomena i poziv da se suočimo sa realnošću“ istakao je Veljko Golubović iz agencije New Moment, stalnog partnera Bitefa.

Ivan Medenica, umetnički direktor festivala, rekao je da program ima dve osovine, umetničku i tematsko-problemsku, na koje se ovogodišnji slogan jednako odnosi. Bitef mapira one umetničke fenomene savremenog teatra i izvođačkih umetnosti koji su radikalni, subverzivni i polemični. Hrabro ukazuje na odgovarajuće, turbulentne i uznemirujuće društvene fenomene savrmenog sveta. Bitef postoji da bi nas uznemiravao i umetnički i politički, pokretao da mislimo, osećamo i delamo.

Poslednje tri izvedbe ovogodišnjeg programa doslovno su bez ljudi, odnosno reč je o posebnom umetničkom obliku instalacija, koje se sastoje od televizijskih ekrana, svetla, glasova, još uvek neodomaćenim na našim konzervativnim prostorima.

Repertoar glavnog programa možete videti na ovom linku.

Prateći program biće veoma bogat: Filozofski teatar Narodnog pozorišta, Konferencija o likovnom programu Bitefa, Bitef polifonija, Bitef biblioteka, Međunarodni edukativni program festivalskog menadžmenta, Prezentacija digitalizacije Bitefa i Showcase domaćeg pozorišta.

Ulaznice za sve predstave na 52. Bitefu se mogu rezervisati od 13. do 25. avgusta putem mejl adrese: blagajna@bitef.rs i telefona: + 381 69 899 24 00.

Prodaja ulaznica za sve predstave na 52. Bitefu počinje 27. avgusta na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Cene ulaznica: 1.700 – 2.500 RSD

Popusti:

30% za komplet ulaznica

20% za rezervisane ulaznice i organizovane grupePovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste