„Preljubnici“ i „Sve o ženama“ na trećoj večeri 14. Urban Festa


Niška publika je na trećoj večeri 14. Urban Festa gledala predstave „Preljubnici“, Račanskog pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače i „Sve o ženama“ Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš.

Tekst za predstavu „Preljubnici“ je pisao Mark Kamoleti, a režiju je uradio Dejan Cicmilović. Produkcije vrlo često biraju vodvilj, a zapravo se radi o jednom nimalo lakom žanru. Vodvilj može da bude sjajan, baš zato što je napravljen da zabavi i zasmeje publiku. Kada se pretera, može postati i težak publici. Dramska radnja u „Preljubnicima“ je veoma zanimljiva. Žaklin treba da ode kod majke, ali kada joj muž saopšti da dolazi njihov kum Rober, ona publici otkriva da je kum zapravo njen ljubavnik i obaveštava muža da joj je majka bolesna i da i ona mora ostati. Zaplet nastaje kada Bernar, Žaklinin muž, otkriva da treba da dođe i njegova ljubavnica, ali i kuvarica koju je pozvao, misleći da mu žena neće buti tu. Ljubavnica i kuvarica imaju slično ime,a isti nadimak Suzi, što je dovoljno da zbuni Robera i da nastane pravi vodvilj na sceni. Račanski glumci su sjajno započeli predstavu i uplovili u ovu nimalo laku avanturu, ali se dogodilo ono čega sam se bojala. Sve što treba uraditi je pronaći dozu i malo smanjiti vibracije na sceni. Ipak, predstava se vidno dopala publici i mogu reći da sam sigurna da su uživali u večeri smeha. Na kraju, predstava je izazvala baš ono čemu je namenjena – zabavu i smeh.

Predstava „Sve o ženama“ Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš je urađena po tekstu Miro Gavrana, a u režiji Miloša Cvetkovića. Dozvoliću sebi da kažem da je to možda do sada bila najbolja predstava koju je publika videla na ovogodišnjem Urban Festu. Ovaj tekst se bavi različitim situacijama u koje žene upadaju svakodnevno. Gavran je jako lepo pročitao žene, a niške glumice su to sjajno prikazale na sceni. Nimalo nije lako igrati po nekoliko likova u jednoj predstavi, a one su se baš dobro snašle u tome. Te transformacije su vrlo zahtevne, posebno zato što glumice ulaze u likove pred publikom. Taj rediteljski momenat ima jasnu funkciju da se svakom od nas može desiti baš situacija koju gledamo i da smo sve jednake. Svih šest glumica su u svakom momentu jednake i prosto ne možeš odabrati jednu koja je najbolja, sve su najbolje u svojim ulogama. Kako je ovo festival igre, a pre svega glumački festival, mislim da je ovo predstava koja najviše odgovara tome. Glumice su sjajne, a igra je slobodna, vrcava i sve vreme drži pažnju. Emocije su isprepletane, pa publika stalno dolazi u situaciju i da se smeje i da saoseća sa situacijama na sceni. Svakako, predstava „Sve o ženama“ je jedna kompleksna i jako dobra glumačka igra.

Publika će večeras gledati „Čudo u Šarganu“ Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica, kao i „Ručni rad ili Tajna jednog pisma“ Pozorišta „Promena“ Akademije umetnosti iz Novog Sada.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste