Premijera antibajke "Ana Frank" u Šabačkom pozorištu


U okviru festivala Evropski dani Jevrejske kulture, Šabačko pozorište u utorak, 3. septembra 2019, s početkom u 20 časova, premijerno izvodi predstavu "ANA FRANK: Istorijska antibajka za decu i odrasle". Ova predstava u predsezoni ujedno predstavlja i najavu za novu pozorišnu sezonu Šabačkog pozorišta, čiji je ovogodišnji naslov “Sloboda i odgovornost”.

Svima dobro poznat “Dnevnik Ane Frank” prvi put je objavljen 25. juna 1947. godine, a do sada je prodat u 30 miliona primeraka i preveden je na čak 67 jezika. Ana Mari Frank je rođena u nemačkom gradu Frankfurtu na Majni, ali se dolaskom Hitlera na vlast porodica Frank odlučila preseliti u Amsterdam. Iako su otac Oto i majka Edit razmišljali o daljoj emigraciji, poput Velike Britanije ili SAD-a, ipak su ostali na teritoriji Holandije.  Nadali su se da rat neće dospeti i u njihove krajeve, ali upravo to se dogodilo. Nakon što su Ana i njena starija sestra Margot krenule u jednu od tzv. “židovskih” škola, u junu 1942. godine naređeno je da se porodica Frank odvede u logor. Oto Frank, uz pomoć kolega na poslu, uspeo je da svoju porodicu sakrije na gornji sprat njegove firme, prostor poznat i kao “The Secret Annex”, odnosno Utočište. Na svoj 13. rođendan, 12. juna 1942., Ana Frank je od oca dobila na poklon svesku za koju je odlučila da će biti njen dnevnik. Kako i sama kaže, on joj je služio za da se odvoji od svih briga koje su je morile. Nazvala ga je Keti i svako pisanje je počinjala sa “Draga Keti”, dok je završavala sa “Tvoja Ana”. Stranice je popunjavala čitko i brižljivo opisivajući događaje koji je okružuju, kao i njena sopstvena osećanja tokom nemilih godina Drugog svetskog rata. Njeni dani bili su ispunjeni brigom, tugom i zarobljeništvom, ali i pored toga, Ana je uspevala da mašta, bude kreativna i boji sama sebi dane. Razmišljala je o stvarima o kojima deca njenih godina nisu razmišljala. Volela je stvari za koje deca njenih godina nisu ni znala da postoje. “Čeznem da vozim biciklu, plešem, zviždim, posmatram svet, da budem mlada i da znam za slobodu.” Tragična sudbina Ane Frank pretočena je u hrabrost i smisao čovještva, a ona sama je postala najpoznatija jevrejska žrtva Holokausta.   

 

Ana je često pisala o tome kako bi želela da postane pisac ili novinar i takođe je imala veliku želju da jednog dana objavi svoj dnevnik kao roman. Prva ekranizacija njenog dnevnika dogodila se 1959. godine, dok će 2019. godine, 90 godina od Aninog rođenja i ujedno 60 godina od prve ekranizacije, Šabačka publika imati priliku da pogleda predstavu upravo o njenom životu. Režiju predstave “Ana Frank” potpisuje Jelena Bogavac, dok dramaturškinja Minja Bogavac, ujedno i direktorka Šabačkog pozorišta, za portal Hoću u pozorište kaže:

“ANA FRANK je predstava za decu i odrasle, nastala u saradnji Šabačkog pozorišta, Muzeja šabačkih Jevreja i Akademije savremenih umetnosti, na inicijativu mlade glumice Vanje Pavlović, čiji je ovo ispitni rad, na master studijama glume. Predstava će biti premijerno izvedena u okviru festivala Evropski dani Jevrejske kulture, koji se već dvadeset godina organizuje u trideset četiri države Evrope. Od ove godine, organizatorima se priključuje i Grad Šabac, sa idejom da kroz realizaciju ovog festivala, sačuvamo sećanje na jevrejsku zajednicu, koja je ostavila neizbrisiv trag u kulturi i istoriji ovog grada, a koje ovde više nema… Takođe, ove godine, navršava se devedeseta godišnjica od rođenja Ane Frank. Dakle, mnogo je kockica koje su se poklopile, pa smo odlučili da izađemo sa premijerom, u predsezoni, van uobičajenog repertoara. Predstavu smo žanrovski okarakterisali kao antibajku, odnosno: kao bajku u svetu okrenutom naopačke. To je predstava o pravima deteta, o odrastanju, o slobodi i odgovornosti za ratove… Ali, ne o odgovornosti političara i kapitalista, već svih nas, malih ljudi, koji činimo velika zla – mogućim. Komad se centrira oko pokušaja da slavimo Anin život, a ne njenu smrt, ali i da postavimo pitanje: jesmo li išta naučili iz njene priče koju zna ceo svet? Da li je svet u kome živimo danas, postao bolje i sigurnije mesto? I da li možemo da garantujemo da više nikad ni jedna devojčica neće doživeti sudbinu Ane Frank?”Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste