Premijera „Brodvejskih vragolija“ otvara sedamdesetu sezonu Pozorišta na Terazijama


U svojoj jubilarnoj sedamdesetoj sezoni Pozorište na Terazijama otvoriće vrata publici u subotu, 5. oktobra u 19:30h, premijerom predstave „Brodvejske vragolije“ u režiji Nebojše Bradića. Predstava, koja u originalu nosi naziv " The Drowsy chaperone" nagrađena je Toni nagradom za muzički kvalitet, a predstavlja mjuzikl o mjuziklu, priču u kojoj pripovedač, zaljubljenik u ovaj žanr, puštajući omiljenu ploču na scenu izvodi aktere brodvejskog mjuzikla iz davne 1928. godine.

„Potrebno je mnogo veštine, talenta i znanja da se ono što je veoma teško, a to je brodvejski  mjuzikl prikaže kao najlakša moguća stvar na svetu. Kada idete da gledate brodvejski mjuzikl očekujete vatromet muzičkih boja i energije i sigurna sam da time odiše i ova predstava“, rekla je Vesna Šouc, dirigent i umetnički direktor pozorišta.
Reditelj Nebojša Bradić istakao je zadovoljstvo što prvi put sarađuje sa Pozorištem na Terazijama, uz nadu da će saradnja biti upamćena po dobrom.

„Ovo nije tipično brodvejski mjuzikl, iako jeste brodvejski, zato što je istovremeno priča o mjuziklu. On na svoj način koristi mogućnost da govori o zlatnim pravilima mjuzikla,  omogućavajući publici da osim što uživa nešto i sazna. Rad je zaista bio izazovan u različitim disciplinama, ali u trenutku kada su naši glumci savladali sve te zahteve koje mjuzikl kao forma traži i kao disciplina nudi, da igraju i pevaju tako retke i dragocene igre kao što su sving, čarlston i džez, bili smo sigurni da smo na dobrom putu“, rekao je on.

O zahtevnosti mjuzikla kao žanra govori veliki broj učesnika i na sceni i mimo scene, o čemu najbolje svedoči trista kostima napravljenih samo za ovu predstavu. Kostimografkinja Marina Medenica je, govoreći o radu na „Brodvejskim vragolijama“ ukazala na sve manji broj „izakulisnih“ pozorišnih radnika:

„Dok smo radili  često sam razmišljala o problemu u kome se našla moja profesija i  koji tek čeka mlade generacije, a to je realizacija kostima i potreba za velikim brojem majstora umetničkih zanata. Imamo mladih talentovanih kostimografa, scenografa, glumaca, reditelja, ali nemamo i ne negujemo pozorišne umetničke zanate i to je ono gde me je takla sreća u ovom projektu jer smo uspeli da okupimo dobar tim“, navela je ona.


Višemesečni rad na „Brodvejskim vragolijama“ bio je zadovoljstvo za glumački ansambl, a proces je bio vrlo intenzivan, kako je naveo Slaven Došlo:
„Čini mi se da je ovaj mjuzikl pred mene stavio najviše nekih novih zadataka. Ovaj proces je bio zahtevan u tom smilu što ima dosta koreografija, songovi su zahtevni, ali nekako je to išlo dobro zahvaljujući dobrom vođstvu“, rekao je on i dodao:

„Čini mi se da smo napravili divnu predstavu, koja je duhovita i u punom sjaju prikazuje šta bi mjuzikl trebalo da bude. Ja jedva čekam subotu da publika vidi šta smo to radili.“
Glumici Ivani Popović Ilijin inspiracija su bile upravo te kasne dvadesete godine prošlog veka u kojima je smeštena radnja mjuzikla. Ona je navela kako joj je polazna tačka u radu bila upravo da nađe načine da se prilagodi glumačkom izrazu koji je tada bio aktuelan i da je upravo u tom stilu glume nađeno mnogo duhovitosti koja krasi ovaj mjuzikl.

„Svaki put pomislim da imam dovoljno iskustva u mjuziklu i  da će biti lakše, međutim, ne. Svaki mjuzikl u Pozorištu na Terazijama podiže nivo i stavlja nas pred novi izazov“, zaključila je glumica.

U predstavi igraju Svetislav Bule Goncić, Ivana Popović Ilijin, Slaven Došlo, Jelena Jovičić, Miloš Đorđević, Valentina Pavličić, Miroljub Turajlija, Duško Radović, Mitra Mladenović, Žarko Stepanov, Milan Tubić, Danijel Korša, Bojana Simeon/Biljana Peković, i Ljubiša Dinčić.
Nakon premijere, mjuzikl je na repertoaru 8. i 17. oktobra.

Foto: Pozorište na Terazijama i Nikola Marić

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste