Premijera "Fortinbras se napio" Januša Glovackog u SNP-u


Drama Srpskog narodnog pozorišta priprema predstavu "Fortinbras se napio" poljskog pisca Januša Glovackog. Komad će režirati Nikola Zavišić, dramaturg je Svetislav Jovanov, scenografija je poverena Željku Piškoriću, kostimografija Marini Sremac, a muzika Goranu Simonoskom.

U ulogama su: Marko Savić (Fortinbras, norveški princ), Nenad Pećinar (Mortinbras, njegov stariji brat), Dušan Jakišić (Duh Fortinbrasovog oca), Igor Pavlović (Sternborg, norveški ministar unutrašnjih dela), MilanKovačević (Osmooki, njegov pomoćnik), Gordana Đurđević Dimić (Dagni Borg, njegova nećaka), NenadPećinar / Igor Pavlović (Hamlet, danski princ), Nenad Pećinar (Polonije, danski ministar), Dušan Jakišić (Stražar I) i Igor Pavlović / Nenad Pećinar (Stražar II).

Premijera je planirana 8. juna 2017, scena „Pera Dobrinović“.janus-vest

Januš Glovacki (Janusz Głowacki, 1938), poljski prozni i dramski pisac, filmski scenarista, esejista, globalno najrelevantniji poljski dramski autor „nakon“ Mrožeka, jedan je od onih čije drame treba čitati i uživati u njima. Svetsku slavu stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama pre svega kao dramski pisac. Glovacki je završio polonistiku na Varšavskom univerzitetu. Književnu karijeru je počeo šezdesetih godina kao prozni pisac, pozorišni kritičar i feljtonista. U tom periodu posebno se isticao kao feljtonista i kao majstor priče. Već tada je počeo da se bavi pisanjem filmskih scenarija. Četiri njegova filmska scenarija realizovana su u Poljskoj, jedan od njih režirao je oskarovac Andžej Vajda.

Poljsku je napustio krajem sedamdesetih. Od tada živi u SAD, gde sada uglavnom piše drame.

Najvažnija dela: Centrifuga besmisla (priče, 1968), Nova igra la-ba-da (roman, 1970), Noću se slabije vidi (feljtoni, 1972), Zverinjak (priče, 1973), Povratak grofa Monte Krista (feljtoni, 1975), Pepeljuga (drama, 1981), Fortinbras se napio (drama, 1986), Lov na bubašvabe (drame, 1986), Antigona u Njujorku (drama, 1992), My sweet Raskolnikow (drama, 1997), Četvrta sestra (drama, 1999), Izbiti iz glave (autobiografski roman, 2004). Napisao je scenarije za filmove: Lov na muveTreba ubiti tu ljubavPsihodramaRejd. Najvažnije nagrade: Nagrada Fondacije „Južikovski“, Molijerova nagrada, Nacionalna nagrada za umetnost, Nagrada Američkog udruženja pozorišnih kritičara, Nagrada „Baladin“, Nagrada „Jozef Keserling“, Nagrada „Česlav Miloš“, poljska Zlatna medalja za zasluge u kulturi „Gloria Artis“.

Izvor: snp.org.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste