Premijera „Korešpodencije“ oduševila publiku!


Sinoć je na sceni “Bata Stojković” Zvezdara teatra održana premijera predstave „Korešpodencija“. Glumačka ekipa koju čine Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidojković, skoro čitava 2 sata držala je punu pažnju publike.

„Korešpodencija“ je, kako i iz samog naslova možete naslutiti, epistularna komedija, pisana i dramatizovana u obliku prepiske. Direktni dijalog zamenjen je telegramima, monologim dugim pismima, a fabula komedije, njeni zapleti i raspleti obrazuju se ritmom korespodencije. Predstava u dramatizaciji Borislava Mihajlovića - Mihiza, a po tekstu Borislava Pekića, prvi put je izvedena pre 38 godina, na sceni Ateljea 212 na kojoj je odigrana gotovo 300 puta. Ono što je ovu predstavu činilo kultnom upravo je njena savremenost i sam duh balkanskog mentaliteta.

Radnja je smeštena u Beogradu i Beču, u periodu 1847/8, pre i za vreme Mađarske bune. Ona prati turbulencije u životu cincarske trgovačke porodice Njegovan i kulminira u trenutku kada sin i mladi gazda, Simeon Njegovan, zbog ljubavi želi da napusti firmu.  

Gorčin Stojanović, reditelj, neposredno nakon završetka predstave sa nama je podelio svoje utiske:

Ja sam imao tremu od Milene Dravić koja sam znao da će doći, a koja je vrlo precizna i posebna osoba, koja ima jako dobro uho i koja, naravno, dobro zna ovu predstavu. Kod nje smo prošli odlično. Imao sam tremu od gospođe Olge Stojković, udovice Bate Stojkovića, koji je ovu ulogu igrao. Kod nje smo prošli. I još jedan mali strah od Mire Banjac, koju još uvek nisam video, ali Mira je navijač pa se nadam da ćemo i tu dobro proći.

Branislav Lečić, koji tumači Simeona Njegovana Lupusa, poželeo je svojim kolegama sa scene na potraju bar onoliko koliko je trajala i prva postava „Korešpodencije” iz Ateljea 212:

Ova predstava će svakako da raste, ona je već sad postigla veliki uspeh zato što je naterala publiku da bude unutra, u priči, u koncentraciji zajedno sa nama, jer smo sve vreme na sceni. Siguran sam da će izazvati veliku pažnju baš šire publike i da će ona tu sebe pronaći i ovo doživeti kao jedan hit kome žele da prisustvuju više puta.

Svoje utiske sa nama podelio je i Slavko Štimac, koji u predstavi tumači Lupusovog sina:

Obično premijera bude malo tvrđa od kasnijih repriza kada su i glumci opušteniji. Ovo je praktično prvi susret sa publikom i ovakva reakcija čini mi se da je iskrena, tako da smo zadovoljni da bolje ne može biti.

Branko Vidaković, koji tokom predstave menja kako kostime, tako i uloge koje igra, za Hoću u pozorište je rekao da je zadovoljan reakcijom publike:

Ja ne volim premijere, ali dobro je, nekako nije delovalo premijerno, delovalo je dosta spontano i lepo. Lepe su reakcije bile, nisu bile ni navijačke, nije bilo ni mnogo stegnuto, onako taman kako treba.

Među publikom bilo je puno glumaca koji su došli da podrže svoje kolege na sceni. Jedan od njih bio je Gordan Kičić koji je nakon čestitki reditelju i glumcima i sa nama podelio utiske:

Jako sam srećan što je Beograd dobio ovu predstavu, pre svega ovaj komad koji je izuzetan, takođe režija koja je fantastična, divna stilizacija, sjajni glumici. Baš sam uživao. 

Reprize predstave zakazane su za 2,3,12 i 27. februar.

Autor: Ivana Milosavljević

Foto: Nikola Vukelić (Zvezdara teatar)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste