Premijera "Labudovog jezera" u Narodnom pozorištu


Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2. juna biće izvedena premijera baleta „Labudovo jezero”, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, a prema koreografiji Marijusа Petipa i Lava Ivanova. Dizajn kostima potpisuje poznati italijanski kreator, Renato Balestra, kome nije prvi put da sarađuje sa beogradskim teatrom. Između ostalog, dizajnirao je i kostime za Rosinijevu operu „Pepeljuga” 1998. godine. Njegovi kostimi umnogome su doprineli interesovanju publike za ovu operu.

labudovo-jezero-vest

Ivana Vujić, v.d. Upravnika ovog pozorišta, osvrnula se na 29. jun 1925. godine, kada je ovaj balet tamo prvi put izveden. Nazivajući ga muzičko-scenski fantastičnim delom, dodala je: „Radi se o veličanstvenom kompozitoru, Petru Iljiču Čajkovskom, koji nam je pored ovog baleta, ostavio još dva: „Uspavana lepotica” i „Krcko Oraščić” . „Labudovo  jezero” je fantastičan balet iz razloga što je to posvećenje belom baletu, a sa druge strane je izvanredan umetnički doživljaj.” Zahvalila se Renatu Balestri, koji je dizajnirao kostime i dekor za ovo delo: „Pozdravljam našeg starog prijatelja, veličanstvenog doajena dizajna, što je lično dolazio da sašije svako dugme na kostimima i to radio svojom rukom.” Naglasila je da je na realizaciji dela učestvovao čitav ansambl ovog pozorišta. „Za jednu veliku kuću, kao što je Narodno pozorište, potpuno je prirodno da radi ovako velike projekte, koji angažuju orkestar, hor, na izvestan način ceo balet, sve dekoratere, rekvizitere i krojačnice.”

Koreograf Konstantin Kostjukov istakao je neophodnost da se ovakvo kapitalno baletsko delo nađe na repertoaru nacionalnog teatra. Govorio je o „Labudovom  jezeru” kao o dijamantu, odnosno biseru baleta koji moramo da čuvamo zbog neosporne slave i magije koju nam pruža. „To je predstava koju će publika uvek iznova gledati jer ta genijalna muzika i pokret na sceni prosto omamljuju ljude. Labudovo jezero je za balet isto što su za dramu Nušić ili Šekspir.”

Bajkovitu priču o princu, princezi i labudovima na sceni će oživeti Baletski ansambl Narodnog pozorišta, a naslovne uloge dodeljene su Tatjani Tatić u ulozi Odete i Odilije i Igoru Pastoru u ulozi princa Zigfrida. Dirigent orkestra je Đorđe Pavlović. Tatjana Tatić govorila je o moći koju ima muzika Čajkovskog: „Toliko je dramatična i magična da je svaka naša proba zahtevala potpuno umetničko predavanje, jer drugačije ovaj balet ne može da se pripremi.” Igor Pastor kazao je da mu ova uloga otvara nova vrata u karijeri i jedno novo viđenje baleta. Pozvao je na premijeru uz obećanje da će čitav ansambl otvoriti vrata jedne čarobne predstave, izražavajući nadu u njen veliki uspeh.

Upravnica se, na kraju, još jednom obratila, pozivajući na „jedno fantastično putovanje dostojanstva, saradnje i međusobno poštovanje velikog broja ljudi, na kome će gledaoci tražiti sami sebe.”

Reprize su na repertoaru 8. i 18.juna.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste