Premijera lutkarske predstave - Karlson s krova


subotu 22. septembra sa početkom u 17 sati, u Malom pozorištu „Duško Radović” biće izvedena prva premijera u novoj sezoni. U pitanju je lutkarska predstava za decu „Karlson s krova”. Dramski tekst koji su napisale Irina Subakov i Emilija Mrdaković, nastao je po istoimenoj knjizi Astrid Lindgren, spisateljici koja je poznata po tome što je izmislila Pipi Dugu Čarapu. Predstavu je režirala Emilija Mrdaković, total dizajn poveren je Edni Mačković dok je muziku komponovao Vojislav Savić. U predstavi igraju Goran Balančević, Nikola Kerkez i Ivana Adžić.

Glavni junak „Karlsona s krova” je dečak, Bata, koji ima mnoštvo igračaka, ali nikog sa kim bi se igrao, sestru koja je prezauzeta preranim odrastanjem da bi mu bila prijatelj i roditelje koji misle da su detetu pružili dovljno time što mu je kupljeno sve po najnovijoj modi.

 U sasvim običnoj ulici, u jednoj baš običnoj zgradi, živi obična porodica Svantenson. Tu je sasvim obična mama i sasvim običan tata i dvoje baš obične dece, sestra Betan i njen brat Bata. Ja uopšte nisam običan!” kaže Bata ali nas laže jer ima na svetu bar još par plavookih dečačića sa prćastim nosićima i uvek izderanim kolenima na novim pantalonama od sedam i po godina!

U ovoj dramatizaciji poseban akcenat stavljen je na svet konzumerizma koji donosi odluke umesto nas, bili mi svesni toga ili ne, pokazuje da to nije povoljan svet za decu koja žele da istražuju odrastajući i koja traže iskrene konekcije sa prirodom i ljudima oko sebe. Kada to ne dobiju, ona ispoljavaju svakakva problematična, a u stvari autentično dečija ponašanja. Batin vapaj za psom prikazan je kao želja za kontaktom sa stvarnim, prirodnim svetom i pravim prijateljem.

Biografija reditelja

Emilija Mrdaković je diplomirala osnovne studije na odseku za lutkarstvo (1990.) nakon toga dobila obrazovno-kvalifikacioni stepen „magistar” – režija za lutkarski teatar (2004.) na  Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost  - NATFIZ u Sofiji, Bugarska na odseku za lutkarstvo u klasi prof. Nikoline Georgieve.

Ima trideset godina iskustva u lutkarskoj pozorišnoj umetnosti za decu i odrasle. Bavi se glumom, režijom, dramaturgijom i pedagoškim radom. Od 1992. godine je zaposlena na mestu reditelja u Pozorištu mladih, Novi Sad. Od decembra 2014. godine je direktor Pozorišta mladih, Novi Sad. Autor je preko trideset režija. Dobitnica je preko 50 nagrada na domaćim i inostranim festivalima.

Biografija dramaturga

Irina Subakov je diplomirala osnovne i master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je trenutno zaposlena kao stručni saradnik. Učestvovala je u raznim projektima i radionicama kao pisac, kritičar i dramaturg, od kojih izdvaja projekat Assiteja Srbija „Priče sa malog odmora” koji je rezultirao objavljivanjem zbirke dramskih tekstova za mlade. Pisala je scenario za kratkometražni animirani film „Klackalica”, snimljen tokom radionice animacije „Izbanimaonice”, koji je dobio nagradu na festivalu „See a Paris” u Parizu. U okviru međunarodnog pozorišnog projektu Instant Mix Theatre radi na grupnoj predstavi „Global warming (and how we do not respond to it)” u Londonu, a njen tekst „Devojčica i jež” igran je u okviru „Les Rencontres Instant Mix” festivala u Parizu.

Foto: N. KukoljPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste