Premijera monodrame Ana Frank

Teatar Carte Blanche
07. Apr 2017.

Nakon sedam godina rada na projektu, glumica Mina Manojlović Vodušek postavlja monodramu "Ana Frank" u pozorištu Carte Blanche u Zemunu. Adaptacija teksta "Dnevnik Ane Frank" biće premijerno izvedena 8 aprila.

Reditelj je Ivan Makragić, a superviziju potpisuje reditelj Vladimir Lazić. Predstava je podržana od Fondacije Ana Frank iz Švajcarske i od Saveza jevrejskih opština Srbije iz Beograda. 

Ana Frank je simbol žrtava Holokausta i simbol neustrašive mlade devojčice, koja je opstajala verujući u svoje ideale u strašnom periodu skrivanja za vreme II svetskog rata. 

Ana Frank je simbol žrtava Holokausta, ali i simbol neustrašive mlade devojčice. Svojim dnevnikom pisanim u periodu II svetskog rata za vreme skrivanja, 1942- 1944, ostavlja trag u istoriji. Ana zajedno sa svojom porodicom, sestrom, majkom i ocem i sa još jednom porodicom Van Pels, kao i s Fricom Feferom, skrivala se u zgradi očeve kancelarije. U svom dnevniku, pisala je o svojim strahovima, odnosima sa drugima, o nedostacima, o željama, prvoj zaljubljenosti, sazrevanju. Nakon dve godine skrivanja, Gestapo ih je, veruje se po dojavi nekog od zaposlenih iz zgrade, pronašao u njihovom tajnom skrovištu i odmah ih odveo u policiju. Iz tranzitnog logora Vesterborg, poslati su u Aušvic i to je bio poslednji voz. Zbog tifusa i lošeg stanja, Ana i njena sestra Margo prebačene su u logor Bergen Belsen, gde su i umrle neposredno pred oslobođenje. Njen otac Oto Frank, jedini preživeli iz familije Frank, po povratku iz Aušvica objavljuje njen dnevnik 1947. godine. 

Mina Manojlović Vodušek, iz Beograda, diplomirala je glumu 2010. godine u klasi Svetlane Bojković i Milice Kralj na Akademiji lepih umetnosti. Ostvarila je uloge u predstavama "Rekvijem - negde između Pariza i Šangaja" u Beogradskom dramskom pozorištu, "Kakav kupleraj" u DKCB-u, "Povratak Malog Princa" koautorska predstava sa kojom je učestvovala na festivalu Sarajevska zima u Sarajevu. Igrala je u domaćem filmu "Off" u režiji Predraga Stojića, snimala serije i reklame.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste