Premijera „Novosadskog omnibusa” u SNP-u


Novi projekat Srpskog narodnog pozorišta „Novosadski omnibus” sastoji se iz tri međusobno nepovezane priče trojice novosadskih pisaca: „Pojačalo i gitara” Slobodana Tišme, „Gramatika poremećaja” Franje Petrinovića i „Velika očekivanja” Đorđa Pisareva. Zbog vremenskog ograničenja prve dve priče premijerno će biti izvedene 12. februara, dok je treća zakazana za 2. mart. Obe predstave biće praćene koncertom.

„Ideja da se na sceni Srpskog narodnog pozorišta afirmišu najznačajniji savremeni pisci Novog Sada potekla je još iz nekih razgovora gospodina upravnika, mene I predsednika upravnog odbora, gospodina Radulovića i negde se format omnibusa nametnuo kao rešenje koje je najefikasnije, odnosno način da ne trošimo puno vremena da bismo tu afirmaciju ostvarili”, izjavio je na konferenciji direktor Drame, glumac Milovan Filipović, dodavši da je pored poznatih novosadskih pisaca na ovom projektu radilo i troje mladih reditelja sa novosadske Akademije. Režiju i dramatizaciju priče „Pojačalo I gitara” potpisuje Ivana Janošev, „Gramatike poremećaja” David Alić, a „Velikih očekivanja” Dušan Mamula.  

Prema rečima upravnika SNP-a Zorana Đerića, ovaj projekat prikazuje tri različite poetike, tri primera novosadske proze, ispričane pojedinačno I samostalno.  

„Što se tiče trojice autora, mislim da je dobar saziv i da se pruža mogućnost da se pronađe nešto što je zajednička poetika. Naravno, postoje razlike. U principu, junaci slično prolaze kroz život i tu se razlikuju nijanse. Kod Franje je to čovek koji načelno biva izgubljen u svemiru očekivanja, kako životnih tako i onih nestvarno umetničkih, čovek koji traži svoji identitet, ne samo gledajući sebe, nego uopšte smisao života. Kod Slobodana Tišme svi smo videli tokom ovih godina njegovog stvaralaštva da njegov junak takođe traži identitet, ali čini se da je to identitet koji se traži sagledavajući odnose sa ljudima iz svog okruženja. Što se tiče moje priče koja je odabrana, u čemu nisam učestvovao, ali sam naravno odobrio taj izbor jer mi se čini pogodan, moj junak je malo površan. Čini mi se da on samo pokušava da pronađe trag sreće i osvetljenje koje bi mu pomoglo da njegov život dobije smisao. Za mene će kao za vas ova predstava biti iznenađenje i ja se tome radujem unapred”, rekao je pisac Đorđe Pisarev.

NOVOSADSKI OMNIBUS”

„Pojačalo I gitara”

Režija i dramatizacija: Ivana Janošev

Scenograf: Andreja Rondović

Kostimograf: Senka Ranosavljenić

Muzički saradnik: Jovan Živkov

Igraju:

Sonja Isailović, Fedor Đorović, Sanja Mikitišin, Miroslav Fabri, Jovan Živanović

„Gramatika poremećaja”

Režija I dramatizacija: David Alić

Scenograf: Andreja Rondović

Kostimograf: Senka Ranosavljević

Igraju:

Mia Simonović, Vukašin Ranđelović

Premijera: 12. februar 2020.

„Velika Očekivanja”

Reditelj: Dušan Mamula

Dramatizacija: autorski tim

Scenograf: Andreja Rondović

Kostimograf: Senka Ranosavljević

Muzički saradnik: Nikola Davić

Dizajner: Stefan Isailović

Igraju:

Alisa Lacko, Mia Simonović, Sonja Isailović, Sanja Mikitišin, Fedor Đorović, Milica Grujičić, Stefan Vukić, Aleksandar Petković

Premijera: 02. mart 2020.

 

Foto: Irena Antin (hocupozoriste.rs)



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste