Premijera opere „Faust“ u Srpskom narodnom pozorištu


Premijera opere u četiri čina „Faust“ Šarla Gunoa, u režiji Aleksandra Nikolića, održaće se u subotu 2. novembra, na sceni „Jovan Đorđević“ SNP-a sa početkom u 19 časova. 

Ovo delo Šarla Gunoa, rađeno po uzoru na istoimeno delo Johana Volfganga Getea, sadrži dosta uži opus prvobitnog, Geteovog „Fausta“. Prema Geteu, to je priča o jednom običnom čoveku koji „igrom slučaja“ zapada za oko Mefistu, odnosno Satani, koji ga raznim svojim igricama i pažnjom dovodi u iskušenje, a samo delo je prožeto nizom apstraktnih i filozofskih ideja. Kako navodi reditelj Aleksandar Nikolić, Gunoov „Faust“ se dosta uže bavi određenim temama i njih pokušava da objasni.

premijera-faust3

„Gunoov 'Faust' se pre svega bavi temom krivice, temom greha, odnosno greške, našeg rascepa između onoga što želimo, što nam diktiraju naše strasti i onoga što dubinski osećamo da je ispravno. Takođe govori o onoj divnoj osetljivoj liniji između onoga što jeste naša potreba i želja, a što se kosi sa građanskim moralom i što se kosi sa očekivanjima društva“, ističe reditelj Aleksandar Nikolić.

On napominje kako se u predstavi prikazuje kontrast između malog, bidermajer grada koji je mesto reda i tradicije i koji u svojoj biti predstavlja Margareta, i između našeg „večno drugog“ Satane koji je „neodoljiv, prelep, sjajan glumac, sjajan pevač, mađioničar, šarmantan, zabavnik, ali, bez obzira na to, on jeste večno drugi, neko ko zaista pati od kompleksa niže vrednosti, od večnog dokazivanja“.

premijera-faust1

Dirigent opere Andrea Solinas iz Italije ističe kako je izuzetno bitna uloga hora kao protagoniste u celoj priči: „Sam Guno je bio izuzetno impresioniran Bahovom muzikom, tzv. muzikom kontrapunkta, u kojoj se ističe uloga orgulja, i u ovom slučaju ćemo videti kako orgulje sarađuju sa horom, što je bilo najtipičnije za Bahovu muziku. Tokom cele opere ćemo zapravo videti tu razliku između muzike kontrapunkta i jedne melodičnosti tipične za francusku operu“.

„Ovo delo je potrebnije danas nego u 18. veku, kada je to pisano za publiku Gunoa. Publici Gunoa je taj sistem vrednosti bio svakodnevica, potpuno im je bio jasan. Međutim, danas, u ovom svetu, svako bi stao na stranu Mefista momentalno. Svi smo opsednuti vizuelnim, svi smo opsednuti materijalnim, to jeste jedan zapadni pogled na svet i naš Mefisto predstavlja taj zapadni pogled na svet. Postajemo jedan svet bez odgovornosti, bez ljubavi, bez empatije. Prvi korak u zlu je odsecanje svoje griže savesti, zaboravljanje drugih“, ističe reditelj Aleksandar Nikolić.

Predstava traje tri sata i dvadeset minuta, sa tri pauze, a prva repriza premijere će biti odigrana u subotu 9. novembra.

Foto: SNP/Aleksandar RamadanovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste