Premijera opere „Norma” u režiji Đankarla del Monaka


Belinijeva opera u režiji jednog od najznačajnijih operskih reditelja Đankarla del Monaka i pod dirigentskom upravom Dejana Savića biće premijerno izvedena 10. juna u 19 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

norma-vest-1Del Monako je tim povodom rekao da je bilo važno izbeći da “Norma” asocira na vreme rimskih galija, Asteriksa i Obeliksa, i da je zapravo to grčka tragedija jer Norma podseća na Medeju - obe ostavljene od muškaraca koje vole i željne su osvete. On je precizirao i da je želeo da priča bude istorijski neutralna, pa i kostimi koje je osmislila njegova ćerka Stela del Monako, ne upućuju ni na jedan istorijski period.

Đankarlo del Monako, koji je radio u teatrima širom sveta, osvrnuo se na skromne uslove na koje je naišao u Narodnom pozorištu, naglasivši da je u startu odlučio da od problema napravi prednost, te je “Norma” bliža dramskoj produkciji nego operi.

Pošto je počeo svoju karijeru u malim nemačkim teatrima, nisu mu strani ni takvi uslovi.

- Svetlo, senke i dobri glumci mogu da ispričaju dobru priču, a u pozorištu nije važno sve razumeti. Važno je osetiti. Mnogo puta sam u pozorištu osetio nešto što nisam razumeo i u tome je ključ - naglasio je Del Monako, dodavši da bi voleo da “Normu” vide i pozorišni ljudi jer to nije tipična opera.

On je kazao i da je želeo da spoji strogost nemačkih teatara sa estetikom italijanskog pozorišta, naglasivši da je opera stara reč iz 18. i 19. veka, dok danas imamo muzičko pozorište.

Tenor Janko Sinadinović o svojoj ulozi rimskog konzula Poliona je kazao da je svake večeri nakon proba imao veliki zadatak da “strese sa sebe veliko ime Marija del Monaka”, oca Đankarla del Monaka, koji je Poliona pevao u Narodnom pozorištu 1970. i 1971. godine.norma-vest-2

Naslovnu ulogu tumačiće u alternaciji Sanja Kerkez i Svitlana Dekar, obe saglasne s tim da je u pitanju vrlo zahtevna rola.

Kerkez je primetila veliki pomak u čitanju libreta u odnosu na ono što je navikla srpska publika, dok je Dekar konstatovala modernu režiju Del Monaka, kao spoj fantazmagorije i klasike.

U nekom od narednih izvođenja dirigovaće Leri Njulend, a uloge u alternaciji pevaju Sinadinović i Aleksandar Dojković, Nenad Jakovljević i Dragoljub Bajić, Del Monako i Aleksandra Angelov, Ljubica Vraneš i Nataša Rašić, Marko Živković i Slobodan Živković.

Izvor: Tanjug/BlicPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste