"Otpor" - prvi put u svetu, prvi put u Srpskom narodnom pozorištu!


Kao što smo vam već najavili, Srpsko narodno pozorište spremilo je decembarske poklone za svoju publiku. Prvi poklon bila je premijera mjuzikla Vojvođanska rapsodija, a drugi je svetska premijera predstave Otpor.

U pitanju je predstava rađena po tekstu kanadskog glumca, pisca i reditelja Li Mekdugala koji već drugi put u Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Gradskim pozorištem u Bečeju uvodi glumac Igor Petrović, a on je ujedno i preveo obe drame. Prvi put je to bila drama High life, odnosno predstava ZDRAV(o) ŽUVOT(e) / High Life koju je 2013. režirao Nikola Zavišić, kom je asistent režije bila, tada još student, Sonja Petrović kojoj je to bio prvi profesionalni angažman. Kako je direktor drame Milovan Filipović rekao, Srpsko narodno pozorište odlučilo je da na kamernoj sceni da priliku mladim rediteljima, te je za režiju predstave Otpor sada zadužena Sonja Petrović, kojoj je ovo jedan od prvih projekata nakon završetka master studija, te se nekako započeto Li Mekdugalom i završava sa njim.

Radnju predstave započinje situacija u kojoj troje mladih demonstranata, usled nepredviđenih događaja i okolnosti, kidnapuje direktora velike farmaceutske korporacije i drže ga kao taoca. Predstava se bavi svevremenskom temom sa kojom se poistovećuje svaka generacija, bila na jednoj ili drugoj strani sistema. Globalizam i antiglobalizam na jednom mestu u isto vreme, postavlja pitanje da li biste u toj situaciji uradili ono što ste mislili da biste uradili... Predstava postavlja mnogobrojna pitanja pred kojima se svakodnevno nalazimo u životu, a ono što je zanimljivo jeste da ne daje odgovor i ne bira stranu, ova odluka ostaje na volju gledaocima. A evo i načina na koji rediteljka opisuje ovo delo:

Strahovi
Plaši me nemogućnost kontrole. Plaši me nemogućnost osećanja poverenja. Plaši me što imam iskonske nagone da promenim svet. Plaši me što se tako oseća cela moja generacija... I što pričaju da je takva bila i svaka prethodna i da će biti svaka naredna.

Pitanja
Šta se desilo u međuvremenu? Da li sam ja u međuvremenu? I kakva je to međa u vremenu koja deli mene i moje potrebe? Opirem se svakodnevnici, opirem se očekivanjima, opirem se nametnutim formama, opirem se izjednačavanju, opirem se sistemu, a ja sam sistem? Opirem se sama od sebe? Da li me je već preuzela ta vanzemaljska vrsta i asimilirala? Da li sam postala dron bez identiteta, samo deo celine?

Odgovori
Svet je konglomerat sačinjen od nacija u vidu valuta i proizvoda. Ljudi sa kutijama na glavama šetaju ulicama. Entuzijastični klinci pod okriljem supkulturnih formi odbijaju da nose kutije, ali su ih oni ispraznili. Ko je napravio te kutije? To je pitanje.

Želje
Želim da više nikada ne budem izmanipulisana. Želim da više nikada ne budem proizvod njihove iskonstruisane stvarnosti. Da li je to moguće ili to svima dolazi sa godinama? I ovo je pitanje.

Poenta
Otpor je neka vrsta inicijacije, kroz to valjda svi prođu da bi pristupili nečemu. Čemu?

Igor Pavlović pomenuo je kako je u kontaktu sa piscem drame i da se on raduje ponovnoj postavci njegovog dela u Srpskom narodnom pozorištu, a nadamo se da se i vi radujete, zajedno sa nama, jer sama tematika predstave zvuči kao da se dešava ovde i sada i da je od važnosti za svakog od nas, te vas pozivamo da posetite ovu svetsku premijeru 15. u Novom Sadu ili 16. u Bečeju, a za one manje nestrpljive, tu je i repriza 20. decembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Autor: Tijana GnjidićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste