Premijera predstave "Blitva i krompir" u Knjaževsko-srpskom teatru


U četvrtak, 16. januara 2020. godine ansambl Кnjaževsko-srpskog teatra premijerno će izvesti predstavu Blitva i krompir po tekstu Zoltana Egrešija u režiji Marka Misirače.

„Pozorišni komad Blitva i krompir mađarskog pisca Zoltana Egrešija, izuzetno je igran i popularan komad poslednje decenije u mnogim pozorištima Istočne Evrope. Savremena tragikomedija o trojici prijatelja zapravo je priča o dva gubitnika koji će pokušati da uzurpiraju planove svog uspešnijeg kolege, što iz zavisti, što u cilju preotimanja voljene žene. Iza ove duhovite i životne priče kriju se mnogi neuspesi savremenog doba, i životni i poslovni: izgubljene ljubavi, uništeni snovi o sreći, nemoć da preuzmemo život u svoje ruke, slabost da prevaziđemo prepreke koje su nas slomile. Tri glavna junaka, Sapun, Umetnik i Laki, u ulogama fudbalskih sudija neke od nižih liga našeg bednog fudbala, pokazaće nam kako se zapravo u svakom od njih, kao u nekom ogledalu, možemo povremeno prepoznati. Na kraju nema hepienda ni za jednog od likova, ali nema ni velike poruke – osim da život prihvatimo onakvim kakav je i povremeno porazgovaramo sami sa sobom, možda problem nije uvek izvan nas.“

Marko Misirača

Zoltan Egreši (Zoltán Egressy), mađarski pisac i pesnik, rođen je u Budimpešti 2. avgusta 1967. godine. Diplomirao je mađarsku istoriju 1990. godine. Godine 1998. u budimpeštanskom pozorištu "Jožef Кatona" izveden je njegov komad Portugalija koji se zadržao na repertoaru 20 godina i postao jedna od najizvođenijih predstava ovog pozorišta. Dve godine posle premijere, komad je doživeo i filmsku verziju. Mnogobrojni njegovi komadi igrani su u Mađarskoj i u inostranstvu: Engleskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Austriji, Češkoj itd. Кomad Blitva i krompir izveden je u Engleskoj u Nju End Teatru pod nazivom Spinach 'n' Chips, a u Mađarskoj je dobio i filmsku verziju pod nazivom Ofsajd. Drugi značajni komadi: Plavo, plavo, plavo, Tri kovčega, Izgubljeni raj, 4h100, Anđeoski izaslanik, Slatke godine.

U predstavi igraju: Mladen Кnežević, Čedomir Štajn i Dušan Stanikić.  Prevod teksta Judit Ferenc, kostim Jelena Janjatović, muzika Branislav Pipović, scenografiju potpisuje Ana Кolbjanova, pomoćnik reditelja:je Marija Rakočević.

Reprizna izvođenja predstave Blitva i krompir su 18. i 21. januara u 20 časova.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste