Premijera predstave „Femkanje” u Teatru „Vuk”

Teatar Vuk
24. Mar 2022.

U petak, 25. marta biće premijerno izvedena predstava „Femkanje” u Teatru „Vuk”, nastalu po tekstu Jordana Cvetanovića. Režiju predstave potpisuje Isidora Goncić, a rađena je po motivima komedije „Pokondirena tikva” Jovana Sterije Popovića. 

Šta bi se desilo da je Sterijina Fema ostavila svoje potomstvo? Da li bi njena praunuka izrasla u istu ženu? Kakva bi bila ta žena? Da li ona živi među nama? Kom soju pripada? Čega se plaši, kakvi su joj snovi? Da li možemo da zamislimo da je ona nečija majka?

Odgovore na sva ova pitanja postavlja komedija „Femkanje”, tako što je celokupna radnja smeštena u današnje vreme, dovodeći likove u nove narative koje moderno doba nosi sa sobom. Suočavajući se sa ulogom majke koja mora da ostane dosledna sebi, nova Fema je zapravo ista ona žena koja se iz petnih žila trudi da i svoju naslednicu oblikuje na isti način, plašeći se da kroz nju njeno autentično poreklo može biti zauvek razotkriveno i da istina može izaći na videlo. 

Dinamika odnosa se komplikuje dodatno kada ćerka odluči da u kuću pozove u posetu budućeg dečka, zapravo zeta, koji kvari tu idealnu sliku društva kome Fema teži. Dovodeći u pitanje ceo njegov integritet i ponašanje kojeg se gnuša, Fema po ko zna koji put demonstrira sliku mentaliteta u kome i dalje živimo – duboku sramotu i krivicu zbog onoga što zaista jesmo i kome pripadamo. Upravo se ta kriza indentiteta prelama kroz ceo zaplet koji kulminira katarzom, čineći upravo nju, vođu cele operacije, žrtvom sopstvenih kompleksa i jeftine manipulacije.

U predstavi igraju Dušan Kaličanin, Zoran Pajić, kao i Mina Sovtić u alternaciji sa Jovanom Milovanović. 

Predstava je rađena u koprodukciji Merlinka festivala i Teatra „Vuk”.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste